Kehitysyhtiö Biocelex laajentaa omistuspohjaansa yliopistoille

Tavoitteena on kerätä oma life science -keksintöjen rahasto suomalaisten yliopistojen innovaatioiden kaupallistamiseen.

Suomen life science -alan keksintöjä arvioiva ja edistävä turkulainen Biocelex Oy laajentaa omistuspohjaansa yliopistoille. Ensi vaiheessa suomalaisista yliopistoista ovat mukana Turun yliopisto, Åbo Akademi ja Itä-Suomen yliopisto. Näin yhtiön arvioitavaksi tulevien innovaatioiden määrä tulee kasvamaan merkittävästi. Biocelexin pääomistajia ovat Turku Science Park Oy ja Karolinska Institutet Holding AB.

– Suomalaisissa korkeakouluissa tehtävän korkealaatuisen tutkimuksen kautta syntyy runsaasti innovaatioita. Uskomme, että yhdistämällä suomalaisten yliopistojen osaaminen Karoliinisen instituutin pitkään kokemukseen ja Karolinska Development AB:n huippuinnovaatioiden arviointimalliin pystymme entistä paremmin kaupallistamaan nämä keksinnöt, kertoo Biocelex Oy:n hallituksen puheenjohtaja Rikumatti Levomäki.

Omistusjärjestelyjen tavoitteena on luoda yhtiö, joka pystyy keräämään oman life science -alan rahaston innovaatioiden kaupallistamisen rahoittamiseksi. Biocelex Oy, joka on arvioinut yli sata innovaatiota vuodesta 2007 alkaen, tulee hallinnoimaan kerättävää rahastoa.

Tavoitteena on siirtää Biocelexin omistus suomalaisille yliopistoille ja Karolinska Institutet Holding AB:lle. Ensi vaiheessa suomalaisista yliopistoista ovat mukana Turun yliopisto, Åbo Akademi ja Itä-Suomen yliopisto. Muille life science -yliopistoille on jo tarjottu mahdollisuutta tulla mukaan yhteistyöhön myöhemmin. Uuteen omistuspohjaan perustuva yhteistyö käynnistyy vuoden 2012 ensimmäisellä puoliskolla.

– Karoliininen instituutti oli aloitteentekijänä siinä, että maailman huippututkimusta esiin nostava ja kaupallistava innovaatiojärjestelmä saatiin luotua Karolinska Development AB:n kanssa. Olemme vakuuttuneita, että Biocelexin omistusjärjestely parantaa huippuluokan innovaatioiden näkymiä niin yliopistojen kuin kansallisten rajojenkin yli, kertoo Rune Fransson, joka toimii Karoliinisen instituutin innovaatiojohtajana ja Karolinska Institutet Holding AB:n hallituksen puheenjohtajana.

Karoliinisen instituutin ja Helsingin yliopiston yhteinen tavoite on auttaa seuraavan sukupolven lääkkeiden kehitystä selvittämällä mahdollisuuksia innovaatiovirran lisäämiseksi.

Karoliinisen instituutin innovaatiojohtaja, Karolinska Institutet Holding AB:n hallituksen puheenjohtaja Rune Fransson, puh. +46 (0)70 553 0230

Itä-Suomen yliopiston akateeminen rehtori, prof. Kalervo Väänänen,
puh. 040 7011 303

Turun yliopiston vararehtori, prof. Harri Lönnberg, puh. 040 8677 633