Kehitysvammaiset ihmiset matkalla tasa-arvoon ja osallisuuteen

Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen tasa-arvon ja osallisuuden edistäminen on puheenaiheena ja kehitysvammaiset ihmiset aktiivisina toimijoina VAVA II -hankkeen päätösseminaarissa, joka järjestetään 7. huhtikuuta klo 9.30–15.30 Joensuun Tiedepuiston Temppeli-salissa osoitteessa Länsikatu 15.

Kehitysvammaisten ihmisten tasa-arvon ja osallisuuden edistämiseen yhteiskunnassa tarvitaan monipuolisia työvälineitä. Kommunikaatiomahdollisuuksien parantaminen, työllistymisen edistäminen ja kehitysvammaisten ihmisten opetusmuotojen ja -materiaalien kehittäminen ovat näistä tärkeimpiä. Kehitysvamma-alalla toimivien henkilöiden täydennyskoulutus on keskeinen tekijä tasa-arvon ja osallisuuden edistämisessä

Tasa-arvon ja osallisuuden edistämisen välineitä on kehitetty Itä-Suomen alueella VAVA II -hankkeessa vuosina 2008–2011. Kehittämistyön lähtökohtana ovat olleet vaikeavammaisten henkilöiden ja ammattihenkilöstön tarpeet. Hankkeessa on tehty konkreettista kehittämistyötä. Muun muassa opetusmateriaalista on tuotettu laaja kokonaisuus ja henkilöstöä on koulutettu yli vuoden mittaisissa täydennyskoulutusohjelmissa.

Kehitysvammaiset ihmiset ovat Matkalla tasa-arvoon ja osallisuuteen -seminaarissa aktiivisina toimijoina.Seminaarin kahvituksen järjestävät Joensuun vammaispalvelujen toimintakeskus Majakan asiakkaat. Luovin Ilomantsin yksikön kehitysvammaisten opiskelijoiden ryhmä esittää musiikki- ja valokuvaesityksen Matkalla elämään. Puhujina seminaarissa ovat erityisasiantuntijat Jyrki Pinomaa Ikäinstituutista ja Niina Sillapää Kehitysvammaliitosta. Lehtori Liisa Varis Luovin Liperin yksiköstä kertoo opiskelijansa kanssa opetusmateriaalin tuottamisesta ja sen käytöstä oppilaitoksessa. Seminaariin on ilmoittautunut noin 100 osallistujaa.

Tapahtuman järjestäjä, Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen tasa-arvon ja osallisuuden kehittäminen (VAVA II) -hanke, on toiminut koko Itä-Suomen alueella. Hanketta hallinnoi Itä-Suomen yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelu Aducate ja sitä on toteutettu yhteensä 11 itäsuomalaisen organisaation voimin. VAVA II -hankkeen toiminta-aika on 1.3.2008–30.6.2011 ja sitä rahoittavat Euroopan sosiaalirahasto (ESR) sekä Itä-Suomen ELY-keskukset.

Seminaarin ohjelma: http://wanda.uef.fi/tkk/projektit/vava2/index.php

Lisätiedot: