Karjalan tutkimuslaitos juhlii työn merkeissä – kutsu 40-vuotispäiväseminaariin 23.11.2011

Itä-Suomen yliopiston Karjalan tutkimuslaitos juhlii 40-vuotispäiviään työn merkeissä. Keskiviikkona 23. marraskuuta järjestetään juhlaseminaari, jossa esitellään laitoksen toimintaa ja keskustellaan sen tulevaisuuden suuntaviivoista. Tilaisuus järjestetään Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella, Aurora-rakennuksen salissa AU100 (Yliopistokatu 7), kello 12–16. Tilaisuuden tarkempi ohjelma on alla.

Karjalan tutkimuslaitos perustettiin Joensuun korkeakoulun yhteyteen vuonna 1971. Tämä monitieteinen laitos on nykyisin Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnan yksikkö, jossa tehdään Itä-Suomeen, Karjalaan ja Luoteis-Venäjään liittyvää humanistista ja yhteiskuntatieteellistä tutkimusta. Laitos osallistuu myös jatko-opintojen ohjaukseen, tutkijakoulutukseen ja perusopetukseen. Lisäksi se tekee yliopiston yhteiskunnalliseen palvelutehtävään liittyvää tutkimusta toimeksiantoina.

Tutkimuslaitos toimii kolmella toisiinsa limittyvällä painoalalla, joita ovat 1) aluekehitys ja maaseutu, 2) etnisyys ja kulttuuri sekä 3) raja ja Venäjä. Toimeksiantoihin perustuva tutkimus on keskitetty laitoksen osana toimivaan alue- ja kuntatutkimuskeskus Spatiaan. Karjalan tutkimuslaitoksessa on työskennellyt viime vuosina 35–40 tutkijaa. Reilusti yli puolet tutkimuslaitoksen rahoituksesta hankitaan yliopiston ulkopuolisista lähteistä. Karjalan tutkimuslaitos koordinoi myös valtakunnallista rajojen ja raja-alueiden tutkimuksen tohtoriohjelmaa.

Käsillä oleva juhlavuosi on ollut Karjalan tutkimuslaitokselle eteenpäinmenon aikaa erityisesti Venäjä- ja rajatutkimuksessa. Itä-Suomen yliopisto on perustamassa Venäjä- ja rajatutkimuskeskus VERAa, jota valmistellaan Euroopan sosiaalirahaston rahoitustuella. Useista aihepiiriin liittyvistä uusista tutkimushankkeista suurin on Euroopan unionin itärajan alueita vertaileva EUBORDERREGIONS-projekti, joka sai EU:n 7. puiteohjelmasta nelivuotisen 2,6 miljoonan euron rahoituksen. Karjalan tutkimuslaitokselle nimitetään tänä vuonna myös Venäjän historian ja politiikan professori viisivuotiskaudeksi.

Tiedotusvälineet ovat tervetulleita tutustumaan Karjalan tutkimuslaitokseen ja osallistumaan 40-vuotisseminaarin keskiviikkona 23.11. kello 12–16 Auroran auditoriossa AU100 ja Karjalan tutkimuslaitoksen toimitiloissa.

Lisätietoja: Karjalan tutkimuslaitoksen johtaja Pekka Suutari; Pekka.Suutari(at)uef.fi; puh. 050 414 5898
Varajohtaja Heikki Eskelinen; Heikki.Eskelinen(at)uef.fi; puh. 050 595 8180

Karjalan tutkimuslaitos verkossa www.uef.fi/ktl.

TILAISUUDEN OHJELMA

12.00 Avaussanat, Karjalan tutkimuslaitoksen johtaja Pekka Suutari

12.10 Katsauksia tutkimuksen ajankohtaisiin näkymiin
Pj. Pekka Suutari
Historia, etnisyys ja kulttuuri, erikoistutkija Ismo Björn
Maaseutu- ja aluetutkimus, yliopistotutkija Maarit Sireni
Venäjä- ja rajatutkimus, koulutuspäällikkö Minna Piipponen
Alue- ja kuntatutkimuskeskus Spatia, tutkimusjohtaja Timo Lautanen
Karelia – Borderland, professori James Scott

13.00 Tutustumiskierros tutkimukseen ja postereihin, Karjalan tutkimuslaitoksen tilat
Oppaana varajohtaja Heikki Eskelinen

13.30 Kahvia; musiikkia Emilia Kallonen, Karjalan tutkimuslaitoksen kirjasto

14.00 Paneelikeskustelu: Karjalan tutkimuslaitoksen tulevaisuuden suuntia (AU 100)
Puheenjohtaja kulttuurijohtaja Janna Puumalainen, Joensuun kaupunki
Panelistit: rehtori Perttu Vartiainen (Itä-Suomen yliopisto), dekaani Juha Kinnunen (Itä-Suomen yliopisto), professori Kimmo Katajala (Itä-Suomen yliopisto), professori Irma Mullonen (Karjalan tiedekeskus, Petroskoi), vanhempi tutkija Petri Kahila (Nordregio, Tukholma), professori Riitta Kosonen (Aalto yliopisto, CEMAT), vanhempi tutkija Pertti Joenniemi (DIIS, Kööpenhamina)

16.00 Opastettu kierros Sulo Strömbergin rajakiviaiheiseen valokuvanäyttelyyn, Carelia-rakennuksen aula, Yliopistokatu 4

Sulo Strömbergin rajakiviaiheinen valokuvanäyttely on nähtävillä 21.–25.11.2011 Carelia-rakennuksen aulassa.
 

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2011

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin