Kantasolututkimuksesta mahdollisuuksia hoitoihin ja lääketestaukseen

Kantasoluista haetaan keinoja erilaisten sairauksien hoitoon ja lääkekehitykseen. Aiemmin tutkimusta tehtiin ihmisalkioista saatavilla kantasoluilla, mutta nykyisin kantasoluja osataan tuottaa jopa ihmisen ihosoluista.

– Me voimme muuttaa vaikkapa ihosolun pluripotentiksi kantasoluksi viemällä siihen muutamia geenejä, jotka uudelleenohjelmoivat, tavallaan peruuttavat solun erilaistumisen ihosoluksi, kuvailee Itä-Suomen yliopiston A. I. Virtanen -instituutin professori Jari Koistinaho.

Solujen uudelleenohjelmoinnin eli indusoinnin kautta voidaan tutkimuksissa ja hoidoissa käyttää potilaan omia soluja. Tämä antaa mahdollisuuksia esimerkiksi soluterapialle, jolloin voidaan esimerkiksi käyttää potilaan omia kantasoluja aivokudoksen korjaamisessa.

Juuri näitä asioita tutkitaan yhdessä Itä-Suomen yliopiston kärkihankkeista, UEF-STEM –hankkeessa. Kuuntele haastattelu kantti.netissä

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2011

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin