Joensuun kampuksen kaasuvuoto rajoittui varastoon

Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksen Metria-rakennuksessa sunnuntaina 12.6.2011 illalla tapahtuneen kaasuvuodon vahingot näyttävät rajoittuneen kaasuvarastoon. Kaasupullo tunnistettiin varmuudella booritrikloridiksi, vahvistaa fysiikan ja matematiikan laitoksen johtaja, professori Pasi Vahimaa.

Booritrikloridia käytetään fysiikan ja matematiikan laitoksen mikro- ja nano-optiikan tutkimuksessa hyödynnettävien alumiinisten nanorakenteiden valmistukseen. Valmistustekniikan nimi on reaktiivinen ionietsaus. Kyseinen aine aiheuttaa korroosiota, ja siksi voidaan joutua uusimaan varaston joitakin pintoja. Kaasuvaraston vieressä oleva opetuslaboratorio on varmuuden vuoksi eristettynä, koska kaasupullon siirron yhteydessä sinne on voinut kulkeutua pieniä määriä ainetta. Laboratorio puhdistetaan asianmukaisesti, kun on varmistuttu, että toiminta on täysin turvallista.

Vuoto tapahtui paikassa, joka on tarkoitettu kyseisten kaasujen säilytykseen. Kaasun toimittajan edustajan kanssa selvitetään vuodon syytä. Kun tilanne selviää, fysiikan ja matematiikan laitoksen edustajat pitävät yhdessä pelastuslaitoksen väen ja muiden asiaan liittyvien tahojen kanssa neuvottelun, jossa käymme läpi tilanteen sekä sen mitä parannettavaa toiminnassamme on, sanoo Vahimaa.

Pelastuslaitokselle tuli ilmoitus Metria-rakennuksen puhdastilan ilmastointikonehuoneeseen vuotavasta kaasusta sunnuntaina 12.6. kello 17:29. Tilanne käynnistyi niin, että viereisessä tilassa olleet kaksi henkilöä kuulivat hälyttimen äänen puhdastilan ilmastointikonehuoneesta. Yliopiston henkilökuntaan kuuluva henkilö kävi suojanaamarin kanssa toteamassa pullovuodon ja poistui välittömästi ulos.

Kun pelastuslaitoksen yksiköt tulivat paikalle, alue eristettiin välittömästi ja poliisi katkaisi tien Yliopistokadulta. Rakennuksessa oli tapahtumahetkellä yhteensä kuusi henkilöä, jotka poistuivat omin avuin ulos rakennuksesta. Pelastuslaitoksen kemikaalisukeltajat tekivät kohteeseen tiedustelun ja totesivat, että yksi pulloista vuosi pulloventtiilin kannan alueelta. Vuotava pullo on siirretty asianmukaisessa säiliössä Pohjois-Karjalan rajavartioston harjoitusalueelle, jossa se tyhjennetään.

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2011

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin