Järjestöt haluavat suuret kansantaudit pysyvästi YK:n asialistalle

Vuosittain miljoonat ihmiset voisivat säästyä ennenaikaiselta kuolemalta, jos 19.–20. syyskuuta pidettävä Yhdistyneiden Kansakuntien huippukokous ei-tarttuvista taudeista onnistuu tavoitteissaan.

Sydän-, syöpä-, ja diabetesjärjestöt sekä Aivoliitto ry ovat koonneet voimansa sekä Suomessa että kansainvälisesti. Ne vaikuttavat aktiivisesti siihen, että maailmanlaajuinen kiinnostus tautitaakan vähentämiseksi saisi uutta vauhtia New Yorkissa pidettävässä YK:n huippukokouksessa.

Suomalaisten kansanterveysjärjestöjen johtajat muistuttavat, että määrätietoinen toiminta vähentää sekä sairastuvuutta että kuolleisuutta. Suomella on kokemusta monien ei-tarttuvien kroonisten sairauksien riskien vähentämisestä ja erityisesti valtimosairauksien ja tyypin 2 diabeteksen ehkäisystä. Suomi oli myös niiden harvojen Euroopan maiden joukossa, jotka onnistuivat syöpäkuolleisuuden vähentämisessä WHO:n tavoitteiden mukaisesti viime vuosisadan lopussa.

Järjestöillä on kansainvälinen allianssi, joka pyrkii pitämään huolta siitä, että ei-tarttuvien sairauksien kasvava taakka saadaan kuriin. Sairauksien ehkäisy onnistuu vain globaalisti yhteisesti sovittavien toimien avulla.

Diabetesliiton puheenjohtaja Jaakko Pihlajamäki korostaa, että kroonisten sairauksien hyvässä hoidossa on kysymys myös terveydenhuollon palveluiden tulevaisuudesta. - Jos näitä ehkäistävissä olevia sairauksia ei saada kuriin, niin niiden hoito tulee viemään valtaosan terveydenhuollon voimavaroista, ja tätä palvelujärjestelmä ei kestä.

Sydänliiton puheenjohtaja, professori Matti Uusitupa Itä-Suomen yliopistosta pitää YK:n kokousta erittäin tärkeänä. – Suomen kokemuksista on hyötyä maailmanlaajuisesti sydän- ja verisuonitautien ja diabeteksen ehkäisyssä. Riittävä liikunta, terveellinen ruoka ja tupakoimattomuus ovat perusasioita, joihin pitää panostaa jo lapsesta alkaen.

Syöpäjärjestöjen pääsihteeri Harri Vertio toteaa. että edessä on monimutkainen haaste.

– Tautitaakan kasvaessa muun muassa ylipainon, tupakoinnin ja alkoholin takia suuntaa on tarkistettava. Kasvu koskee kaikkia maailmassa, myös köyhien maiden asukkaita. Jotta yhteisymmärrys syntyy, on saatava mukaan myös monien alojen teollisuus, ehkä tärkeimpänä ruoan tuotantoon osallistuva teollisuus. Suomessakin muistamme hyvin, millaista vastarintaa tupakkateollisuus kävi, kun tupakoinnin vähentäminen asetettiin päämääräksi.

Lisätietoja:

Suomalaisjärjestöjen edustajia New Yorkissa 19.-20.9

Diabetesliiton puheenjohtaja, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Jaakko Pihlajamäki, gsm +358 44 415 4100, jaakko.pihlajamaki@epshp.fi

Suomen Sydänliiton hallituksen puheenjohtaja, professori Matti Uusitupa, +358 400 615 661, matti.uusitupa@uef.fi

Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin pääsihteeri Matti Rautalahti, gsm +358 50 594 1870, matti.rautalahti@duodecim.fi

Lisätietoja myös seuraavilta verkkosivuilta:

www.ncdalliance.org  

www.cancer.fi/ncd2011

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2011

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin