Jalkapallojunnujen elintavat ja terveys syynissä Itä-Suomen yliopiston ja KuPSin hankkeessa

Itä-Suomen yliopiston Lasten liikunta ja ravitsemus -tutkimus ja Kuopion palloseuran (KuPS) 9-10-vuotiaiden poikien jalkapallojoukkue toteuttavat toukokuussa 2011 yhteistyöhankkeen, jossa tutkitaan 20 nuoren jalkapalloilijan liikuntaa, ravitsemusta, verenkiertoelimistön ja tuki- ja liikuntaelimistön kuntoa, kehon koostumusta, sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaa sekä yöunen määrää. Aloite on lähtenyt urheilevien lasten vanhemmilta, joita kiinnostaa omien lastensa fyysinen kunto, terveys, hyvinvointi ja niihin vaikuttavat elintavat. Joukkueen valmentajat lienevät erityisen kiinnostuneita pelaajiensa suorituskyvystä ja siihen liittyvistä tekijöistä.

Hankkeen tavoitteena on korjata urheiluseuroissa liikkuvien lasten elintapoja ja siten parantaa suomalaisten lasten fyysistä kuntoa, kehon koostumusta, terveyttä ja hyvinvointia väestötasolla ja myös edesauttaa liikunnallisesti erityisen lahjakkaiden lasten kehittymistä kohti kansallista ja kansainvälistä huippua.

Hankkeen tiedotustilaisuus, jossa jalkapallojoukkueen pojat, heidän vanhempansa ja valmentajansa sekä tutkijat tapaavat toisensa, järjestetään keskiviikkona 25.05.2011 klo 18.00–20.00 Itä-Suomen yliopiston Medistudia-rakennuksen ML2-luentosalissa osoitteessa Yliopistonranta 1 A, Kuopio. Median edustajat ovat tervetulleita tilaisuuteen.

Lasten terveyden edistämiselle on tilausta

Urheiluseuroissa liikkuvien lasten fyysinen kunto, terveys ja hyvinvointi ovat tärkeitä paitsi lapsille itselleen, myös heidän vanhemmilleen ja valmentajilleen. Urheiluseurat ja lasten vanhemmat suhtautuvat positiivisesti ja ovat valmiit panostamaan lasten terveydenedistämiseen. Myös Huippu-urheilun muutostyöryhmän jäsenet Tapio Korjus ja Mika Kojonkoski ovat viimeaikoina korostaneet kokonaisvaltaista otetta lapsiurheilijoiden elintapoihin, terveyteen ja hyvinvointiin.

Itä-Suomen yliopistossa meneillään oleva Lasten liikunta ja ravitsemus -tutkimus on osoittanut, että suomalaisten lasten liikuntatottumuksissa ja ruokavaliossa on paljon korjattavaa. Lapsilla ei ole riittävästi omatoimista arkiliikuntaa ja liikunta on liian yksipuolista eikä se näin ollen kehitä fyysistä kuntoa ja paranna terveyttä tasapainoisesti. Ongelmana on myös runsas tietokoneen ja television ääressä istuminen ja liian lyhyt yöuni. Lisäksi lapset saavat ravinnostaan suosituksiin nähden liikaa kovaa rasvaa, suolaa ja sokeria sekä liian vähän kuitua, pehmeää rasvaa, D-vitamiinia ja foolihappoa. Liikunnan puute, epäterveellinen ravitsemus ja riittämätön uni heikentävät lasten fyysistä kuntoa, lisäävät kehon rasvapitoisuutta, huonontavat terveyttä ja vähentävät hyvinvointia.

Liikuntatottumuksissa, ruokavaliossa, fyysisessä kunnossa, kehon koostumuksessa ja levossa on korjattavaa myös monilla urheiluseuroissa liikuntaa harrastavilla lapsilla. Lisäksi suomalaisten urheilevien lasten ongelmana saattaa olla riittämätön lihashuolto eli venyttely. Opetus- ja kulttuuriministeriö on viime vuosina toivonut urheiluseuroilta yhä aktiivisempaa osallistumista lasten ja nuorten terveyden edistämiseen. Tässä työssä on tärkeää hyödyntää yliopistojen ja muiden oppilaitosten asiantuntemusta ja kokemusta. Urheiluseurojen yhteistyötä terveyden ja hyvinvoinnin asiantuntijoiden ja edistäjien kanssa tuleekin lisätä.

Timo Lakka, lääketieteellisen fysiologian professori, sisätautien erikoislääkäri, Lasten liikunta ja ravitsemus -tutkimuksen johtaja

Itä-Suomen yliopisto, Biolääketieteen yksikkö, Fysiologia

Timo.Lakka@uef.fi, p. 040 7707329