Itsehoitolääkkeiden myynti alkoi verkkoapteekissa

Itä-Suomen yliopiston apteekki aloitti tiistaina 26. huhtikuuta itsehoitolääkkeiden myynnin verkkoapteekissaan osoitteessa www.yliopistonverkkoapteekki.fi. Apteekin verkkopalvelun valikoimassa ovat nyt kaikki yleisimmät itsehoitolääkkeet.

– Verkkoapteekkimme aloitti toimintansa jo vuonna 2009, mutta tuolloin lainsäädäntö ei vielä mahdollistanut lääkkeiden myyntiä. Nyt lainsäädäntö muuttui ja itsehoitolääkkeiden myynti on mahdollista, apteekkari Tomi Järvinen kertoo.

Itä-Suomen yliopiston apteekin verkkoapteekki on Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean hyväksymä laillinen apteekin verkkopalvelu.

– Pidämme erittäin tärkeänä sitä, että kun itsehoitolääkkeet tulevat verkkoapteekkiin, asiakkaat kokevat palvelun yhtä luotettavaksi ja asiantuntevaksi kuin kivijalka-apteekeissa. Uskomme, että laadukas ja turvallinen suomalainen verkkoapteekki on meille suomalaisille houkuttelevampi vaihtoehto kuin ulkomainen verkkoapteekki, Järvinen sanoo.

Turvallista palvelua

Verkkoapteekista vastaavan proviisori Petri Krögerin mukaan verkkopalvelun kehittämisessä on panostettu korkeaan tietosuoja- ja tietoturvatasoon. – Palvelu toimii verkossa yhtä korkeiden laatukriteerien mukaan kuin apteekissakin, eikä laillisten suomalaisten apteekkien verkkopalveluita käytettäessä tarvitse pelätä väärennettyjä lääkkeitä.

– Verkkoapteekki on tärkeä osa asiakaspalveluamme, koska se parantaa lääkkeiden ja muiden apteekkituotteiden saatavuutta esimerkiksi niille, joiden on hankala asioida kivijalka-apteekissa kiireen, pitkän matkan tai liikkumisvaikeuksien vuoksi.

Reseptilääkkeet eivät tule valikoimaan vielä tässä vaiheessa. – Reseptilääkkeiden verkkomyynti edellyttää sähköisen lääkemääräyksen eli e-reseptin käyttöä. Tällä hetkellä sähköisen reseptin käytössä on suuria maantieteellisiä eroja Suomessa, ja se hankaloittaa reseptilääkkeiden toimittamista verkkoapteekeista, Järvinen toteaa.

– Arvioimme, että ensi vuonna toiminta kuitenkin laajentuu reseptilääkkeiden toimittamiseen.

Lääkeneuvontaa myös verkkoapteekin asiakkaille

– Panostamme lääkeneuvontaan sekä kivijalka-apteekissa että verkkoapteekissa, Kröger kertoo.

Itä-Suomen yliopiston apteekissa toimii Kuopion lääkeinformaatiokeskus, jonka farmaseuttinen henkilökunta palvelee puhelimitse myös verkkoapteekin asiakkaita joka päivä klo 8–22.

– Tilauksia voi tehdä ympäri vuorokauden ja tilauksen yhteydessä voi aina ilmoittaa, tarvitseeko lääkeneuvontaa vai ei. Jos asiakas ilmoittaa tarvitsevansa neuvontaa, farmaseuttinen henkilökuntamme soittaa asiakkaalle ennen lääketilauksen lähettämistä, toteaa Kröger.

Jos kyseessä on erityistä neuvontaa vaativa lääke, kuten jälkiehkäisyyn tai painonhallintaan käytettävät itsehoitolääkkeet, tilaaminen edellyttää yhteydenottoa apteekkiin.

Apteekit ja viranomaiset kehittämässä verkkopalvelua yhteistyössä

– Olemme yhteistyössä noin kymmenen suomalaisen verkkoapteekin kanssa panostaneet verkkopalveluun tarvittavien ohjelmien kehittämiseen ja lääkkeiden tuotekuvausten laatimiseen. Myös Fimea on kuunnellut alan toimijoita jo määräysten valmistelun yhteydessä ja tämän uudenlaisen yhteistyön ansiosta verkkopalveluista saadaan varmasti turvalliset ja asiakkaita hyvin palvelevat.

– Ensimmäiset itsehoitolääkkeet on jo asiakkaille toimitettu ja kaikki on sujunut erittäin hyvin, Kröger iloitsee.

Lisätietoja:

Apteekkari Tomi Järvinen, p. 040-7288058, tomi.jarvinen@uef.fi

Proviisori Petri Kröger, p. 040-8344059, petri.kroger@uef.fi

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2011

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin