Itä-Suomen yliopisto säilytti asemansa Shanghain listalla

Shanghain Jiaotong-yliopiston tekemän maailman parhaiden yliopistojen listauksessa Itä-Suomen yliopisto sijoittui viime vuoden tapaan sijoille 401-500.

Suomalaisyliopistoista paras oli jälleen Helsingin yliopisto sijalla 74. Oulun ja Turun yliopistot olivat 301-400. Samoille sijoituksille Itä-Suomen yliopiston kanssa pääsi Jyväskylän yliopisto.

Aalto-yliopisto ei enää päässyt 500:n parhaan yliopiston joukkoon, missä se vielä viime vuonna oli.

Tämä nk. Shanghain lista asettaa korkeakoulut järjestykseen muun muassa Nobel-palkintojen, tutkijoiden siteerausten sekä tutkijoiden Nature- ja Science-lehtiin kirjoittamien artikkelien määrän perusteella.

Eurooppalaisissa on herättänyt kritiikkiä listauksen perusteissa huonolle painotukselle jäävät humanistiset tieteet. Shanghain lista painottaa voimakkaasti luonnontieteitä.

Tämänvuotisen listan yläpään miehittivät jälleen amerikkalaiskoulut, jotka valtasivat 17 paikkaa 20 kärjestä. Ykkösenä oli Harvard, toisena Stanford ja kolmantena Massachusettsin teknillinen korkeakoulu MIT. Amerikkalaisten rintaman rikkoivat vain kolme brittiläistä yliopistoa, Cambridge sijalla viisi, Oxford kymmenentenä ja Lontoon UCL sijalla 20.

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2011

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin