Inversio-ongelmien tutkimuskonsortio valittiin Suomen Akatemian tutkimuksen huippuyksiköksi

Itä-Suomen yliopistossa toimiva professori Jari Kaipion johtama inversio-ongelmien tutkimusryhmä valittiin toistamiseen Suomen akatemian huippuyksiköksi. Kansalliseen tutkimuskonsortioon kuuluu ryhmiä useista yliopistoista, ja sitä johtaa professori Lassi Päivärinta huippuyksikköä koordinoivasta Helsingin yliopistosta. Kuopion tutkimusryhmä on konsortion suurin ryhmä.

Kaudella 2006–2011 huippuyksikkö saavutti maailmanlaajuisesti johtavan aseman. Tämä työ palkittiin toisella huippuyksikkökaudella, joka jatkuu vuoteen 2017. Uudella kaudella Itä-Suomen yliopiston huippuyksikköryhmää vahvistaa professori Marko Vauhkonen, joka palasi muutama vuosi sitten Kuopioon Philipsin tutkimuskeskuksesta Aachenista Saksasta. Itä-Suomen yliopiston tutkimusryhmässä työskentelee toisella huippututkimuskaudella 25 inversiotutkijaa, jotka toimivat pääosin sovelletun fysiikan laitoksella, luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunnassa.

Inversio-ongelmien tutkimus käsittää vaikeita matemaattiseen, fysikaaliseen ja tilastotieteelliseen mallinnukseen liittyviä ongelmia. Sovelluksia on kaikilla tieteen ja tekniikan aloilla. Tomografiset menetelmät, jotka ovat Kuopion tutkimusryhmän keskeinen tutkimusaihe, ovat tunnetuin sovellus.

Lisätietoja: Professori Jari Kaipio, +64-21-2885300, +64-9-9627118

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2011