Intian merkitys Pohjoismaisille yliopistoille kasvaa koko ajan

Lähes kahdenkymmenen pohjoismaisen tiedeyliopiston edustajat kokoontuivat Intia-yhteistyön merkeissä torstaina Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella.

Intia on paitsi nopeasti kasvava talousmahti myös dynaaminen ja kehittyvä kumppani tiedemaailman näkökökulmasta. Maassa on arviolta 1.000 yliopistoa, tutkimuslaitosta ja vastaavaa yksikköä, joiden kanssa Pohjoismaiden yliopistoilla  voi olla monenlaisia tulevaisuuden yhteishankkeita edessään. Uusia koulutus- ja tutkimuslaitoksia Intiaan syntyy koko ajan lisää.

Toisaalta Intia on myös haasteellinen maa etsiä kumppanuuksia. Kulttuuri on ilmeeltään hyvin heterogeeninen. Sama pätee osin myös maan yliopistorakenteisiin. Sopivien kumppanien löytäminen voi olla helpompaa pohjoismaisella yhteistyöllä sen sijaan, että kaikki yliopistot yrittäisivät etsiä yhteyksiä omin päin.

Yliopistojen yhteistyöelin  Nordic Center in India, NCI,  on toiminut Pohjoismaissa kymmenen vuotta.  Jäsenyliopistoja on kaikista viidestä Pohjoismaasta.   Vuosikokous kiertää vuorotellen eri maissa. Suomi oli nyt vuorossa toista kertaa. Viisi vuotta sitten kokoonnuttiin Helsingissä, tällä kertaa kokouspaikaksi valittiin Kuopio.  Vuoden päästä on vuorossa Norjan Bergen.

Itä-Suomen yliopisto on viimeisen puolentoista vuoden ajan myös isännöinyt Intia-konsortion pohjoismaista toimistoa. Aiemmin tehtäviä hoito Uppsalan yliopisto Ruotsissa. Sopimus Itä-Suomen yliopiston kanssa on voimassa vappuun 2012 asti, mutta jatkunee todennäköisesti ainakin vuoden 2013 loppuun.

Konsortion hallituksen puheenjohtajan on vuodesta 2007 alkaen toiminut kuopiolainen kansanterveystieteen professori Jussi Kauhanen.

NCI:llä on toimisto ja tukikohta myös Intian pääkaupungissa Delhissä.

Jussi Kauhanen, p. 040-55 25 104, jussi.kauhanen@uef.fi

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2011