Intialaisen TERIn toimisto Joensuuhun

Itä-Suomen yliopisto avaa ovet kansainvälisille toimijoille ja ryhtyy toteuttamaan valmistelemaansa kansainvälistä yliopistokeskusta. Ensimmäisenä uuteen yliopistokeskukseen tulee intialaisen ympäristö- ja energiantutkimuslaitoksen TERIn (The Energy and Resources institute) toimisto.
Yliopisto ja TERIn johto sopivat asiasta torstaina Koli Forumin yhteydessä käydyissä neuvotteluissa. Aikataulu aluksi yhden henkilön voimin toimivan toimiston perustamisesta on vielä auki, mutta sen arvioidaan aukeavan vuoden kuluessa.
TERIn lisäksi toivotaan muun muassa kiinalaisten kanssa parhaillaan käytävien neuvottelujen johtavan seuraavan toimijan mukaantuloon.
Usean kansainvälisen toimijan ympäristössä uudet ideat ja yhteistyö tuottavat uusia toimintoja, joille rahoituksen hakeminen yhdessä on helpompaa.

TERI on Intian johtava ympäristö- ja energiantutkimuslaitos, joka tekee kansainvälisellä organisaatiollaan kaikkea energiaan ja energiatuotannon ympäristövaikutuksiin liittyvää tutkimusta useissa maissa. TERIllä on kansainvälistä toimintaa ja useita toimipisteitä eri puolilla maapalloa.

Intialaisen monialakonserni TATAn tutkimusyksikkönä toimivalla TERIllä on myös oma yliopisto. TERIä johtaa tohtori Rajendra Kumar Pachauri, joka on myös hallitusten välisen ilmastomuutospaneelin puheenjohtaja.

– Yliopistot lähtevät yleensä itse ulkomaille kansainvälistymään. Me päätimme toimia toisin ja houkutella kansainvälisiä yliopistoja ja tutkimuslaitoksia tänne. Eri puolilta tulevien toimijoiden on helppoa ja hedelmällistä tuottaa yhdessä uusia ideoita ja esitellä toisaalta myös omaa osaamistaan Suomessa, kertoo Itä-Suomen yliopiston metsätieteiden osaston professori Paavo Pelkonen, joka kutsuttiin kesällä TERIn neuvonantajaksi.

– Meillä on täällä Itä-Suomessa ja erityisesti Joensuun ympäristössä merkittävä metsäalan keskittymä, joka käsittää yliopiston, useita tutkimuslaitoksia, ammattikorkeakoulun, laajasti teollisuutta ja elinkeinoelämää. On jotenkin luontevaa, että lähdemme omista vahvuuksistamme kehittämään yhteistyötä, sanoo Pelkonen.

– Kansainvälisen hankeyhteistyön kehittäminen tulee olemaan keskeinen tehtäväni TERIssä. Hankkeet kestävät tyypillisesti 3–5 vuotta, ja niille hankitaan rahoitusta kansainvälisistä rahoituslähteistä. Hankkeissa on Intian lisäksi aina vähintään yksi muu maa mukana, sanoo rehtori Perttu Vartiainen Itä-Suomen yliopistosta.

Vartiaisen mukaan Itä-Suomen yliopiston tavoitteena on saada yhteistyön mukana tutkimushankkeita, joilla on kansainvälinen rahoitus.

Aikaa ideasta kansainvälisen yliopistokeskuksen ensimmäisen sopimuksen solmimiseen kului kaksi vuotta.

TERI vakuuttui suomalaisesta osaamisesta muutama vuosi sitten kun yliopiston professorit kävivät luennoimassa Intiassa. Suomalaiset voittivat tarjouskilpailun metsänhoitajien koulutuksesta Intiassa. Toiseksi toteuttajaksi valittiin Yalen yliopisto. Rehtori Perttu Vartiaisen mukaan TERI tulee olemaan jatkossa Koli Forumin yhteistyökumppani.

TERIn toimiston avaamisesta Joensuuhun kertoivat Koli Forumissa rehtori Perttu Vartiainen (vas), TERIn johtaja Rajenda Kumar Pachauri ja professori Paavo Pelkonen.

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2011

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin