Hiilihydraattien laatuun kannattaa kiinnittää huomiota

Vähähiilihydraattiset (VHH) dieetit ja etenkin karppaus ovat olleet viime aikoina voimakkaasti tapetilla. Keskustelua on käyty niin vähähiilihydraattisten ruokavalioiden määritelmistä, terveellisyydestä, ekologisuudesta kuin ylipäätään soveltumisesta laihduttamisen tai painonhallinnan välineeksi.

Itä-Suomen yliopiston kliinisen ravitsemustieteen yksikön professori Matti Uusitupa ja terveystieteiden kandidaatti Emmikaisa Raussi tekivät kirjallisuuskatsauksen saatavilla olevaan, VHH-dieeteistä kertovaan tutkimustietoon. Tavoitteena oli selvittää pitkäaikaisen hiilihydraattirajoituksen vaikutuksia.

Vaikka viime aikojen keskustelua on leimannut voimakas ja Uusituvan mielestä ehkä turhakin vastakkainasettelu, hän on tyytyväinen siihen, että keskustelua käydään.

– Mielestäni tässä on jäänyt käteen aika tavalla. Ihmiset alkavat taas kiinnittämään huomiota ravitsemukseen ja omaan ruokavalioonsa ja muistavat sen, että ravitsemuksella on merkitystä ihmisen terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämisessä.

Uusitupa näkee ettei hiilihydraattien vähentämiselle ole mitään yleistä tarvetta, mutta niiden laatuun ja määrään kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota.

– Pitäisi vähän vahtia mitä syö, eikä syödä ajattelematta mitä tahansa. Itse kullakin on mahdollisuus parantaa omaa ruokavaliotaan. Ei sen silti tarvitse orjuuttaa arkea, vaan sen pitäisi olla osa jokapäiväistä elämää.

Kuuntele haastattelu ja lisätietoa tutkimuksesta Kantti.netissä.

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2011

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin