Halonen Koli-foorumissa: "Tarvitaan uudenlaista kestävän kehityksen tarkastelua"

 

Koli-foorumin avajaisissa puhunut presidentti Tarja Halonen kiinnitti puheessaan huomiota kestävän kehityksen, köyhyyden ja ilmastomuutoksen kuulumisesta suurelta osin samaan globaaliin ongelmavyyhtiin.

-Olemme toivon mukaan laajasti heräämässä sellaisen kestävän kehityksen tarpeeseen, joka ottaa huomioon niin ympäristölliset, taloudelliset kuin sosiaalisetkin näkökohdat ja joka ei uhraa tulevien sukupolvien mahdollisuuksia nykyisen sukupolven hyväksi.

-Näkemys kestävän kehityksen tasapainoisesta edistämisestä huomioi globaalien haasteiden keskinäiset yhteydet mutta myös niiden ratkaisumallien yhteydet, sanoi Halonen

-Hyviä esimerkkejä näistä yhteyksistä löytyy mm. ilmastonmuutoksesta ja köyhyydestä. Ilmastonmuutoksesta kärsivät erityisen paljon kehittyvien maiden naiset. Ympäristön tuhoutuessa naisten ponnistelut perheen ylläpitämisessä käyvät entistäkin vaikeammiksi. Toisaalta, jos otamme käyttöön esimerkiksi energialähteitä, joiden vuoksi naisten ei tarvitse kerätä puuta pitkien kantomatkojen takaa, voimme luoda edellytyksiä perheen lasten kouluttautumiselle, muistutti Halonen.

Koli -foorumin tapaisten tapahtumien järjestämisen Halonen näkee tärkeänä suomalaisille korkeakouluille.Suomalaisen korkeakouluverkoston laajuus on hänen mukaansa etu ja voimavara.

-Itse asiassa, jos katsotaan tätä Joensuun aluetta ja tarkemmin vielä Lieksaa, jonka alueella olemme, avaruudesta käsin, se on yhtä metsää. Ei siinä kunnolla näy, missä meillä on raja Venäjän kanssa. Tämä on osa pohjoista siperialaista metsäaluetta.

-Jos me keksimme ja kun me keksimme hyviä ajatuksia tällaisissa foorumeissa, meillä on tiedemiehiä, nuoria tutkijoita, nuoria ja vanhoja, jotka voivat sitten viedä näitä ideoita eteenpäin. Tässä mielessä Koli-forum on todella loistava idea, kiitteli Halonen.

http://www.koliforum.fi/

 Teksti: Kari Salmela

Kuva: Varpu Heiskanen

 

 

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2011

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin