Ensimmäiset perheasioiden sovittelun erityisosaajat valmistuivat

Suomen ensimmäiset perheasioiden sovittelun erityisosaajat ovat valmistuneet. Työpaikkojen kanssa yhteistyössä toteutettuun koulutukseen osallistui myös itäsuomalaisia sosiaalialan ammattilaisia.

Tiedotusvälineissä on keskusteltu lasten huoltoriitojen aiheuttamista kustannuksista. Viime vuonna julkaistiin Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden laitoksen johtajan professori Juha Hämäläisen laatima selvitys, jonka mukaan huoltoriidat aiheuttavat varovastikin arvioiden kymmenien tuhansien eurojen kustannukset tapausta kohtia.

Rahallisten kustannusten lisäksi erossa riidan osapuolet ja erityisesti eroperheiden lapset kärsivät. Aviopuolisoiden riitatilanteita kohdataan sosiaalityössä jo varhaisessa vaiheessa ja erityisesti lastensuojelun sosiaalityö on avainasemassa. Tässä kohtaamisessa sovittelun tarjoaminen osapuolille olisi hedelmällistä.

Perheasioiden sovittelun osaaminen vaatii pitkää perussosiaalityön kokemusta. Sovittelun voi oppia vain käytännössä sovittelua tekemällä. Itä-Suomen yliopiston Koulutus- ja kehittämispalvelu Aducate organisoi osaltaan Itä-Suomessa opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa valtakunnallista Perheasioiden sovittelun erityisosaaja -täydennyskoulutusta, joka toteutettiin työelämälähtöisesti osallistujien työpaikkojen kanssa yhteistyössä. Koulutuksesta ovat vuoden 2011 lopussa valmistuneet valtakunnassa ensimmäiset perheasioiden sovittelun erityisosaajat, kaikkiaan 20. Itä-Suomen yliopiston ryhmästä valmistuneita ovat muiden muassa Anja Yliluoma, Eeva Koponen ja Paula Manunen Ylä-Savon Soten perheneuvolasta Iisalmesta sekä Eeva Niskanen Kuopion kriisikeskuksesta.

Koulutuksen taustasta ja toteutuksesta voi kysyä Aducatesta suunnittelija Seija Okulovilta.

Suunnittelija Seija Okulov, p. 040 355 3920, seija.okulov@uef.fi

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2011