Elämäntapamuutokset estävät tyypin 2 diabeteksen puhkeamisen myös perinnöllisesti alttiilla

Elämäntapamuutoksilla voi estää tyypin 2 diabeteksen puhkeamisen niilläkin, joilla perinnöllinen sairastumisen riski on suuri. Juuri julkaistu tutkimus osoitti, että liikunnan lisääminen, kohtuullinen laihdutus ja nykysuositusten mukainen ruokavalio estävät diabeteksen puhkeamisen, vaikka henkilöllä on suvussa diabetesta ja lisäksi tunnettuja tyypin 2 diabeteksen riskigeenejä.

Tähän tulokseen päädyttiin vuosia jatkuneessa suomalaisessa tyypin 2 diabeteksen ehkäisytutkimuksessa, joka maailmalla tunnetaan DPS-tutkimuksena. Tutkimuksessa selvitettiin nyt erityisesti tunnettujen diabeteksen riskigeenien vaihteluiden vaikutusta diabetesriskiin. Tutkitut riskigeenivaihtelut vaikuttavat joko insuliinin eritykseen tai insuliinin tehoon elimistössä.

Tutkimukseen osallistui yli 500 henkilöä, joilla oli heikentyneen glukoosinsiedon perusteella suuri riski sairastua tyypin 2 diabetekseen. Puolet heistä osallistui elämäntapainterventioon. Keskimääräinen seuranta-aika oli 6-7 vuotta. Tulosten perusteella elämäntapamuutokset ovat perinnöllisesti alttiilla yhtä tehokkaita diabeteksen ehkäisyssä kuin muillakin.

Tutkimus vahvistaa elämäntapojen muutosten ensisijaisuutta diabeteksen ehkäisyssä. Tärkeä sanoma niille henkilöille, joilla on diabetesta suvussa, on lihomisen välttäminen, terveellinen ruokavalio ja säännöllinen liikunta.

DPS-tutkimus käynnistyi jo vuonna 1993 Helsingissä ja Kuopiossa ja se laajeni myöhemmin Turkuun, Tampereelle ja Ouluun. Se antoi sysäyksen laajalle diabeteksen ehkäisyohjelmalle Suomessa, eli D2D-hankkeelle, joka on toteutettu viidessä sairaanhoitopiirissä.

DPS-tutkimuksen päätutkijat ovat professori Jaakko Tuomilehto Helsingin yliopistosta ja professori Matti Uusitupa Itä-Suomen yliopistosta Kuopiosta. Tuoreet tulokset julkaistiin Diabetes Care -lehden helmikuun numerossa.

Tutkimusartikkeli PDF-muodossa

Lisätietoja:

Professori Matti Uusitupa, Itä-Suomen yliopisto, p. 0400 615 661, matti.uusitupa (at) uef.fi

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2011

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin