D-vitamiinitutkimukseen haetaan yli 60-vuotiaita miehiä

Itä-Suomen yliopistossa Kuopiossa alkaa D-vitamiinitutkimus, johon haetaan tutkittaviksi yli 60-vuotiaita miehiä. Hanke on osa isompaa, ensi vuonna käynnistyvää FIND-tutkimusta, josta tulee yliopiston kaikkien aikojen suurin tutkimus. FIND-tutkimukseen värvätään Itä-Suomesta kaikkiaan 18 000 tutkittavaa.

Nyt alkavassa, puoli vuotta kestävässä tutkimuksessa selvitetään D-vitamiinivalmisteen vaikutusta sokeriaineenvaihduntaan henkilöillä, joilla on suurentunut kakkostyypin diabeteksen riski. Vastaavana tutkijana toimii ma. professori, lääkäri Tomi-Pekka Tuomainen ja tutkimushankkeen taustalla on Itä-Suomen yliopiston ravitsemusepidemiologinen tutkimusryhmä. Tutkimukseen toivotaan osallistujiksi vähintään 60-vuotiaita miehiä, joilla on liikapainoa ja mahdollisesti kohollaan olevia verensokeriarvoja, mutta ei todettua diabetesta.

Lisää tietoa tutkimuksesta on osoitteessa www.uef.fi/d-vitamiini ja alla.

D-vitamiinitutkimuksen seulontaan voi ilmoittautua 7.9. asti

Haemme nyt tutkittavia ilmoittautumaan seulontakäynnille, jossa selvitämme soveltuvuuttanne tutkittavaksi. Tässä tapaamisessa esittelemme hankkeen tarkemmin ja määritämme verensokeri- ja mahdollisesti myös veren D-vitamiinarvonne. Seulontakäynnit järjestetään viikoilla 37-38, pääsääntöisesti päiväaikaan.

Saatatte soveltua tutkimukseen mikäli:

Tutkimus alkaa syyskuussa ja kestää huhtikuuhun 2012 saakka ja siihen kuuluu 7 - 8 käyntiä yliopiston Canthia -rakennuksessa. Valitettavasti emme pysty korvaamaan matkakustannuksia.

Tutkimusvalmistetta käytetään kuusi kuukautta. Kahden ryhmän valmisteet sisältävät D-vitamiinia, yksi ryhmä syö vertailupillereitä, jotka eivät sisällä D-vitamiinia. Ryhmät valitaan arpomalla. Sokeriaineenvaihduntaa seurataan tutkimuksen aikana mm. erilaisin laboratoriomäärityksin. Tutkimuslomakkeet täytetään kaksi kertaa, tutkimuksen alussa ja lopussa. Tutkimusvalmisteet ovat teille maksuttomia ja tutkimuksen lopussa saatte tietoa omasta terveydentilastanne, mm. veren rasva-arvot ja D-vitamiinipitoisuuden.

Vastaavana tutkijana toimii ma. professori, lääkäri Tomi-Pekka Tuomainen ja tutkimushankkeen taustalla on Itä-Suomen yliopiston ravitsemusepidemiologinen tutkimusryhmä. Tutkimushankkeella on Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin tutkimuseettinen toimikunnan lupa.

Mikäli haluatte lisätietoja tai ilmoitautua mukaan seulontaan, ottakaa yhteyttä tutkimushoitajiimme 7.9 mennessä.

Puhelimitse voitte soittaa tutkimushoitajiemme numeroihin: 040-355 2975 Annikki Konttinen tai 040-355 2959 Pirkko Kanerva tai numeroihin 040 355 2983 tai 040 355 2252.

Sähköpostitse voitte ilmoittaa halukkuudesta tulla mukaan tutkimukseen lähettämällä sähköpostia osoitteeseen d-vitamiini@uef.fi. Muistakaa laittaa sähköpostiin yhteystietonne, haastattelemme mahdolliset tutkittavat puhelimessa ennen seulontakäyntiä.

Lisätietoja ja puhelinhaastattelulomake löytyy internetistä sivulta www.uef.fi/d-vitamiini.

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2011

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin