BONE-NET-hanke etsii hoitokeinoja syöpien luumetastaaseihin

Itä-Suomen yliopisto on mukana kolmivuotisessa eurooppalaisessa yhteishankkeessa, jossa tutkitaan rinta- ja eturauhassyövissä sekä luusyövissä muodostuvien luumetastaasien kehittymistä ja hoitokeinoja. Keskeisenä tavoitteena on kouluttaa tutkimusalaan monipuolisesti perehtyneitä tutkijoita yhdistämällä useiden yliopistojen ja yritysten osaamista.

Vuosina 2011–2014 toteutettava BONE-NET-hanke saa tutkijakoulutusverkostoille suunnattua EU:n Marie Curie ITN -rahoitusta 3,3 miljoonaa euroa, josta Itä-Suomen yliopiston osuus on 515 000 euroa. Mukana on tutkimusryhmiä myös Lyonin, Nantesin, Aberdeenin ja Leidenin yliopistoista sekä kahdesta lääkealan yrityksestä. Verkosto kouluttaa 11 nuorta tutkijaa ja kolme varttuneempaa tutkijaa, jotka saavat monitieteisen näkökulman tutkimusalaan muun muassa yhteisten kurssien ja tutkijavierailujen kautta.

Euroopassa todetaan vuosittain yli 400 000 uutta rinta- tai eturauhassyöpätapausta. Molemmille syöpätyypeille on tavallista syövän leviäminen luustoon eli luumetastaasien muodostuminen. Lisäksi Euroopassa todetaan noin 2000 ihmisellä vuosittain erilaisia luusyövän muotoja, jotka usein leviävät alkuperäisestä kasvaimesta muualle luustoon. BONE-NET-verkosto selvittää luumetastaasien syntyyn johtavia molekyylitason mekanismeja, joiden tuntemus auttaa myös kehittämään uusia keinoja niiden ehkäisyyn ja hoitoon.

Itä-Suomen yliopistossa testataan tunnettujen lääkeaineiden vaikutusta luumetastaasien syntyyn sekä kehitetään uusia molekyylejä ja antomuotoja lääkevaikutusten kohdentamiseksi luukasvaimiin. – Kuopioon palkataan hankkeen puitteissa kaksi jatko-opiskelijaa, joita seulotaan parhaillaan kymmenistä hakijoista, kertoo hankkeen vastuullinen johtaja Itä-Suomen yliopistossa, terveystieteiden tiedekunnan dekaani, professori Jukka Mönkkönen.

Lisätietoja: Dekaani, professori Jukka Mönkkönen, p. 040 728 8057

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2011