Aducatesta viety tietoja arvioitua vähemmän

Itä-Suomen yliopisto on jättänyt poliisille tutkintapyynnön, joka liittyy lauantaina 5.11. paljastuneeseen 16 000:n henkilön tietovuotoon. Osa näistä tiedoista on ilmeisesti saatu murtautumalla yliopiston palvelimelle.

Poliisi tutkii asiaa törkeänä tietomurtona ja henkilörekisteririkoksena. Yliopisto ja muut tietomurron kohteeksi joutuneet organisaatiot tekevät tiivistä yhteistyötä poliisin kanssa asian selvittämiseksi.

Yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelu Aducaten ilmoittautumisjärjestelmään tallennetuista henkilötiedoista noin 2800 täsmää osittain julkisuuteen vuotaneen listan kanssa. Arvio on laskenut aiemmasta 4000:sta, koska listasta löytyi useita päällekkäisyyksiä.Tietomurron seurauksena vietyjen tietojen tarkka määrä selviää poliisitutkinnassa.

Selvitystyötä on vaikeuttanut se, että yksittäisen henkilön tietoja on yhdistelty useammasta eri lähteestä, joita yliopistolla ei ole ollut käytettävissä. Aducaten tietokannassa olleet henkilötunnukset olivat kryptattuja. Varmuudella ei vielä voida sanoa, onko yliopiston käyttämä salaus purettu vai onko tieto hankittu muualta.

Itä-Suomen yliopisto pitää tilannetta erittäin valitettavana ja jakaa huolen muiden tietomurron uhrien kanssa. Kun asiassa ilmenee uutta kerrottavaa, tiedotetaan siitä tällä sivustolla.

Keskusrikospoliisi on julkaissut toimintaohjeet yleisölle omilla sivuillaan http://www.poliisi.fi/krp

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2011

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin