Aducaten opiskelijatietoja vuotanut nettiin

Lauantaina 5.11. paljastunut 16 000 suomalaisen nimi- ja henkilötietojen tietovuoto internetiin on julkisuudessa liitetty koulutuspalveluja tarjoavien laitosten rekistereihin. Itä-Suomen yliopiston Koulutus- ja kehittämispalvelu Aducate on mainittu yhtenä mahdollisena tietomurron kohteena.

Yliopiston tietoturva-asiantuntijoiden maanantaina tekemässä selvityksessä on Aducaten opiskelijarekisteristä löytynyt noin 4 000 sellaista nimitietoa, jotka täsmäävät internetissä julkaistuihin henkilötietoihin.  Salasanoja tai tunnuksia ei listalla ole. Siitä kuinka tiedot ovat listalle joutuneet, ei toistaiseksi ole selvyyttä.

Tapahtuneeseen suhtaudutaan Itä-Suomen yliopistossa erittäin vakavasti. Yliopiston selvittää asiaa tiiviissä yhteistyössä Keskusrikospoliisin ja Viestintäviraston kanssa.

Lisätietoja:

Viestintäjohtaja Eero Tuomisto, 040 5444 357
eero.tuomisto(at)uef.fi

 

Keskusrikospoliisi on  7.11.2011 julkaissut toimintaohjeet yleisölle tietovuotoon liittyen :

Toimintaohjeet yleisölle (Lähde: www.poliisi.fi/krp)

Huolestuneilta kansalaisilta on tullut poliisille suuri määrä kyselyjä. Tämän vuoksi Keskusrikospoliisi julkaisee verkkosivuillaan (www.poliisi.fi/krp) julkisuudessa olleesta luettelosta supistetun version, josta on poistettu muut tiedot paitsi etunimi ja syntymäaika. Jos joku epäilee tämän perusteella tietojensa olleen vuotolistalla, asian voi tarkistaa ottamalla yhteyttä asuinpaikkakuntansa paikallispoliisiin.

Jos omat henkilötiedot löytyvät listalta, on syytä seurata vielä tavanomaistakin tarkemmin postiaan, sähköpostia, laskuja sekä pankki- ja luottotilejään. Jos niissä ilmenee väärinkäytöksiä, asiasta tulee tehdä rikosilmoitus paikallispoliisille.

Henkilötietojaan ei pidä antaa sivustoille, joissa tarjotaan mahdollisuutta tarkistaa, ovatko omat tiedot julkaistujen joukossa.

Myöskään mitään lisätietoja ei pidä antaa, jos listalla olleilta pyydetään eri tekosyiden varjolla esim. salasanoja tai pankkitunnuksia. Kyseessä on todennäköisesti huijausyritys.

Poliisi muistuttaa, että julkaisemalla kopioita alkuperäisestä henkilötietoluettelosta Internetissä tai muualla saattaa syyllistyä rikokseen. Jopa listan hallussapito saattaa olla rikos. Listan nähneet henkilöt ovat vaitiolovelvollisia sen sisällöstä.

Henkilötietojen kokoamiseen ja julkaisemiseen liittyviä vihjetietoja voi antaa poliisin Nettivinkki-järjestelmän kautta osoitteessa

https://www.poliisi.fi/poliisi/home.nsf/feedbacktip?openform&l=1

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2011

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin