Abipäivässä tutustuttiin koulutusaloihin ja mietittiin tulevaisuutta

Itä-Suomen yliopiston Abipäivä kokosi Kuopion kampukselle noin tuhatkunta abiturienttia. Vastaava päivä järjestetään Joensuun kampuksella perjantaina.

- Ensimmäiset Abipäivät järjestettiin yliopistolla jo 70-luvun loppupuolella, tässä muodossaan niitä on ollut 90-luvun alusta lähtien, kertoi opintoneuvoja Jouko Holopainen.

Abipäivä oli tarkoitettu pääasiassa Pohjois-Savon alueen nuorille, mutta mukana oli opiskelijoita myös alueen ulkopuolelta. Tapahtumassa esiteltiin laajalti alueen koulutustarjontaa. Yliopiston Suuressa luentosalissa pidettiin suosituimpien koulutusalojen eli lääketieteen, hammaslääketieteen, terveyden biotieteiden, farmasian, ravitsemustieteen, kauppatieteiden, kasvatustieteiden ja psykologian esittelyt. Ensimmäistä kertaa esitykset myös videoitiin ja niitä pystyi seuraamaan suorana verkon välityksellä.

Kuvassa: Yliopistoon vai muualle? Abipäivän anti mietitytti abiturientteja.

- Esityksiä pystyi seuraamaan mistä päin maailmaa tahansa. Ne laitetaan jatkossa tallenteena pysyvästi näkyviin myös verkkosivuille, joten niitä voi katsella myöhemminkin, sanoi Holopainen.

Kuvassa: Jouko Holopainen

- Varsinkin pienet maaseutulukiot pitivät videointia hyvänä ratkaisuna – kaikki kun eivät päässeet paikalle esimerkiksi lukion taloudellisen tilanteen vuoksi. Toisaalta emme pystykään ottamaan kaikkia halukkaita vierailemaan, saleihin ei vain yksinkertaisesti mahdu valtavia määriä porukkaa.

Abipäivän tarkoitus ei ollut esitellä abeille vain oman yliopiston koulutusaloja, vaan mukana päivässä olivat ainejärjestöjen lisäksi Aducate, HUMAK, Savonia, Pohjois-Savon ammatillinen instituutti, LUT ja Pohjois-Savon Urheiluakatemia.

- Yhteistyö hyödyttää meitä kaikkia. Tarkoitus on palvella abeja alaan katsomatta – me emme täällä lähde määrittelemään mille alalla abin täytyisi hakeutua, totesi Holopainen.

- Samalla saamme kampuksen arkea hieman elävöitettyä. Marraskuu on opiskelijarekrytoinnin kannalta kuuminta aikaa!

Vahvistusta omiin tulevaisuudensuunnitelmiin

Abipäivien järjestäminen kannatti myös abien itsensä mielestä, sillä kaikille omat tulevaisuudensuunnitelmat eivät välttämättä ole vielä valjenneet kirkkaina. Toki mukana päivässä oli myös sellaisia lukiolaisia, joille oma tuleva ala oli jo vahvasti selvillä, ja päivästä haettiin vain lisätietoa omasta tulevasta koulutusalasta.

Kuvassa: Pyry Saloranta

Kuopion klassillisessa lukiossa, ”Klassikassa” opiskelevan Pyry Salorannan tulevaisuus opiskelujen suhteen vaikutti vielä hieman hämärältä.

- Haluan lisätietoa eri koulutusaloista, en vielä ihan tiedä mille alalle aion hakeutua, sanoi Saloranta.

Klassikan tytöille, Annaroosa Saartille, Alli Palojärvelle, Emmi Urtille ja Johanna Hyväriselle taas oli selvää mille alalle hakeutua abivuoden jälkeen.

- Historia ja lääketiede, kertoivat tytöt kuin yhdestä suusta.

- On tosi hyvä että saadaan tietoa eri koulutusaloista. Abipäivä on hyvin järjestetty, kunhan vaan mahtuu sisälle luentosaleihin. Kiitokset järjestäjille päivän järjestämisestä, summasi Saarti.

Kuvassa: Annaroosa Saarti, Alli Palojärvi, Emmi Urtti ja Johanna Hyvärinen

Teksti: Marianne Mustonen