Takaisin

Suomalaiselle koulutukselle kansainvälinen brändi

Opetus- ja kulttuuriministeriö tilasi viime vuonna laajan raportin “Action Plan for Global Education Brand Finland” mediakasvatuksen vierailevana lehtorina Itä-Suomen yliopistossa toimineelta William Doylelta.

Raportti perustuu sekä suomalaisten että yhdysvaltalaisten asiantuntijoiden haastatteluihin ja kannustaa suomalaisia markkinoimaan koulutustaan ja sen taustalla olevia ajatuksia voimakkaammin Suomen rajojen ulkopuolelle. Doyle esitteli raporttinsa maaliskuussa Helsingissä opetusministeri Sanni Grahn-Laasoselle ja muille virkamiehille. Ministeriö julkaisi raportin elokuussa.– Unicef valitsi äskettäin suomalaisen koulutusjärjestelmän kehittyneen maailman parhaimmaksi. Suomen pitäisi siis toimia inspiraationa ja esikuvana koko maailmalle, Doyle kannustaa.

Raportti on herättänyt keskustelua sekä valtiojohdossa että akateemisessa maailmassa.

– Suomella on kaikki mahdollisuudet olla maailman pääkaupunki peruskoulun, opettajankoulutuksen ja varhaiskasvatuksen suhteen. Yksinkertaisesti sanottuna Suomi voisi olla koulutuksen CERN, Doyle suitsuttaa.

William Doyle asuu New Yorkissa, jossa hän on työskennellyt HBO:n ohjelmapäällikkönä, palkittuna tietokirjailijana ja johtavana tuottajana. Suomalaiseen koulutusjärjestelmään hän on tutustunut opettamisen ohella kolmen vuoden ajan, jonka aikana hänen 10-vuotias poikansa kävi Joensuun normaalikoulua. Itä-Suomen yliopistossa Doyle työskenteli Fulbright-stipendin turvin vuosina 2015–16, ja tänä vuonna hän on työskennellyt Suomessa Rockefeller-säätiön rahoituksella.

Linkki raporttiin