Yliopisto, kaupunki ja yritykset kehittävät yhdessä parempia oppimisympäristöjä

Itä-Suomen yliopiston, Joensuun kaupungin ja paikallisten yritysten ensimmäinen yhteinen tapaaminen oppimisympäristöihin liittyen pidettiin eilen keskiviikkona Joensuun kampuksella. Yhteistyön tarkoituksena on lisätä alueellista tietotaitoa ja mahdollisuuksia liiketoiminnan kasvulle tuomalla yhteen oppimisympäristöjen kehittämisen eri osa-alueilla toimivat sidosryhmät. Oppimisympäristöhautomossa kävi heti selville, että uudenlaiselle yhteistyölle on tilausta.

– Yrityspuolelta saimme vahvan viestin siitä, että oppimisympäristöihin liittyviä asioita on hyvä tehdä yhdessä heti suunnitteluvaiheesta ja tuotekehittelystä lähtien, tiivistää koordinaattori Pauliina Korhonen.

Pauliina Korhosen (oik.) mukaan tilaisuudessa oli positiivinen vire ja paljon hyvää pöhinää.

Yliopisto tuo yhteistyöhön mukanaan oppimisympäristöihin liittyvän pedagogisen osaamisen sekä ymmärryksen siitä, miten teknologiaa ja ympäristöä voidaan parhaiten hyödyntää oppimisen ja opettamisen tukena.

– Kenelläkään toimijalla ei ole kokonaista pakettia tai järjestelmää hallussaan, vaan tuomme jokainen tähän oman erityisosaamisemme tai tuotteemme mukaan. Eli yhteistyölle on todella tilausta.

Joensuu ja Itä-Suomen yliopisto haluavat olla oppimisympäristöissä ja niiden kehitystyössä edelläkävijöitä. Jatkoa hautomolle seuraa tammikuussa.

– Tarkoituksena on siis rakentaa toimintamalli yliopiston, kaupungin koulujen sekä yrityskentän välille. Jatkossa tulemme tekemään yhä enemmän asioita yhdessä ja innovoimaan tulevaisuuden oppimisympäristöjä, iloitsee Korhonen.

Joensuun normaalikoulun johtava rehtori Heikki Happonen kertoi School For Tomorrow -puheenvuorossaan siitä, miten oppimisympäristöjen murros vaikuttaa koulujen fyysisiin tiloihin.

Digitaalisten oppimisympäristöjen kehittämiskeskus -hanketta toteuttavat yhteistyössä Itä-Suomen yliopisto ja Joensuun kaupunki. Pohjois-Karjalan maakuntaliitto on myöntänyt hankkeelle Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) tukea Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 – Suomen rakennerahasto-ohjelmasta.

Teksti Nina Venhe
Kuvat Varpu Heiskanen