Virpi Jylhän ja Hanna Kuusiston väitöstutkimuksille eHealth-tunnustuspalkinnot

Suomen telelääketieteen ja eHealth -seura on jakanut neljä eHealth-tunnustuspalkintoa ansiokkaasta toiminnasta telelääketieteen alalla 20.4. Tunnustuspalkinnot saivat Itä-Suomen yliopiston sosiaali- ja terveydenhuollon tietohallinnon pääaineesta väitelleet FT Virpi Jylhä ja LT Hanna Kuusisto.

Jylhä väitteli 20.1.2017 puutteellisen tiedonhallinnan yhteydestä potilasturvallisuuteen. Potilaan tietojen asianmukainen kirjaaminen on tutkimuksen mukaan merkittävä tekijä tiedonhallinnassa potilasturvallisuuden näkökulmasta. Erityisesti potilastiedon siirtäminen järjestelmästä toiseen kopioi-liitä-toiminnolla tai käsin on riskialtista. Puutteellinen kirjaaminen lisää myös tiedon häviämistä potilassiirtojen yhteydessä. Tiedon siirto vaikuttaakin olevan virhealttein vaihe tiedonhallinnassa tutkimuksessa käytetyn rekisteriaineiston perusteella.

Kuusisto väitteli 23.11.2016. Hän selvitti väitöstutkimuksessaan, voidaanko osa neurologisista lähetepotilaista hoitaa ilman ensikäyntiä. Tampereen yliopistollisessa sairaalassa ja Kanta-Hämeen keskussairaalassa uudistettiin neurologian poliklinikoille saapuvien lähetteiden käsittelymalli ja otettiin valikoidulle potilasryhmälle käyttöön puhelimitse tapahtuva etähoito.

eHealth-tunnustuspalkinnon saivat myös yleislääketieteen dosentti Mårten Kvist Turusta ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin suunnittelupäällikkö, DI Pekka Mattila.

Arto Holopainen, puheenjohtaja, Suomen telelääketieteen ja eHealth -seura, p. 045 1393996