Viisumivapaudella on useita paikallistaloudellisia ja geopoliittisia vaikutuksia

Väitös yhteiskuntamaantieteen alalta

Väittelijä: MsSc Stanislaw Domaniewski

Väitösaika ja -paikka: 8.9.2017 klo 12, AU100, Aurora-rakennus, Joensuun kampus

Tuore Itä-Suomen yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoittaa, että viisumivapaudella on useita paikallistaloudellisia ja geopoliittisia vaikutuksia. MsSc Stanislaw Domaniewski tarkasteli tutkimuksessaan Puolan ja Venäjän välistä rajaa vuosina 2012–2016. Tuolloin Venäjään kuuluvan Kaliningradin ja Puolan välisiä matkustusrajoituksia helpotettiin Euroopan unionin ja maiden yhteisellä viisumivapausjärjestelmällä. Vaikka järjestely ei ollut mitenkään vallankumouksellinen, se sai aikaan useita muutoksia raja-alueella. Viisumivapauden myötä vähäinen rajaliikenne kasvoi ostosmatkailijoiden ja turistien virraksi. Tämän seurauksena jonot ja viivästymiset rajanylityksissä lisääntyivät.

Viisumivapaus johti myös vallan epätasapainoon paikallisten toimijoiden ja hallinnon ylempien tasojen toimijoiden välillä. Paikalliset viranomaiset olisivat halunneet laajentaa viisumivapausjärjestelmää uusille alueille. Ylemmän tason viranomaiset puolestaan olisivat halunneet rajoittaa viisumivapautta. Lopulta viisumivapausjärjestelmän lopettamisesta päätettiin kansallisella tasolla. Domaniewskin tutkimus kattaa koko viisumivapausjärjestelmän voimassaoloajan.

Domaniewski tarkasteli tutkimuksessaan SBT-järjestelmän (Small Border Traffic) puitteissa tapahtuvaa viisumivapaata matkustamista ja sen erilaisia vaikutuksia raja-alueen elämään.

MsSc Stanislaw Domaniewskin yhteiskuntamaantien alaan kuuluva väitöskirja A Border for All? Differing Perspectives on the Polish-Russian Borderland. A deconstruction of a European Union external border regime tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnassa. Vastaväittäjänä toimii professori Alexander Diener Kansasin yliopistosta ja kustoksena dosentti, yliopistonlehtori Paul Fryer Itä-Suomen yliopistosta.

Stanislaw Domaniewski on suorittanut BA-tutkinnon poliittisessa historiassa Rutgersin yliopistossa ja MsSc-tutkinnon vuonna 2005 Joensuun yliopistossa. Hän on työskennellyt projektitutkijana Itä-Suomen yliopistossa Karjalan tutkimuslaitoksella.