Vaikuttavuuden talo tukee sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämistä

Hyvinvointiin ja terveyteen liittyvien palvelujen kehittäminen edellyttää tietoa niiden vaikuttavuudesta. Itä-Suomen yliopistoon on perustettu Vaikuttavuuden talo, joka edistää alan monitieteistä tutkimusta, koulutusta ja yhteiskunnallista hyödyntämistä. Vaikuttavuuden talo on ainutlaatuisen laaja, valtakunnallinen vaikuttavuusosaamisen yhteistyöverkosto.

– Sote-uudistus tekee vaikuttavuustutkimuksesta erityisen ajankohtaista. Tarvitaan käytännönläheistä tutkimusnäyttöä eri toimintatapojen vaikuttavuudesta, toteaa professori Marja Vaarama.

Lukuisat tutkimusryhmät Itä-Suomen yliopistossa tutkivat vaikuttavuutta muun muassa sosiaali- ja terveyspalvelujen, lääkehoidon, johtamisen, kustannusvaikuttavuuden sekä hyvinvointi- ja terveyspolitiikan näkökulmasta. Vaikuttavuuden talo yhdistää nämä toimijat ja edistää tutkimustoimintaa ja yhteistyötä myös kansallisten ja kansainvälisten kumppanien kanssa.

– Vaikuttavuuteen liittyviä kysymyksiä ei voi ratkaista pelkästään yhden ammattiryhmän osaamisella, vaan tarvitaan monitieteistä tutkimusta, tiivistää professori Sirpa Hartikainen, joka vastaa Vaaraman kanssa Vaikuttavuuden talon toiminnasta.

Vaikuttavuuden talo tuottaa vaikuttavuuden tutkimukseen perustuvaa tietoa hyvinvointiin ja terveyteen liittyvien palvelujen kehittämiseksi, päätöksenteon sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen integraation tueksi.

Vaikuttavuusnäkökulma sisältyy Itä-Suomen yliopiston sosiaali- ja terveydenhuollon koulutukseen aina perusopinnoista tohtoriohjelmiin, ja sote-integraatiosta on myös erillisiä opintokokonaisuuksia. Vaikuttavuudesta ja vaikuttavuuden johtamisesta on lisäksi tarjolla täydennyskoulutusta.

Katso video Vaikuttavuuden talosta: https://youtu.be/apIPEZ7CGZQ

Tutustu verkkosivuihin: http://www.uef.fi/fi/web/uef-vaikuttavuuden-talo

Akateeminen rehtori Harri Siiskonen, harri.siiskonen (a) uef.fi, p. 0294 45 8018

Professori Marja Vaarama, marja.vaarama (a) uef.fi, p. 050 4134349