Vähähiilisyyttä ratkotaan kansainvälisin voimin metsästä käsin

Kolmen eurooppalaisen yliopiston opiskelijat ja opettajat kokoontuvat Joensuuhun 5. helmikuuta oppimaan yhdessä vähähiiliseen yhteiskuntaan tähtäävistä toimista. Katalonialaisen Gironan yliopiston, puolalaisen Adam Mickiewicz -yliopiston sekä Itä-Suomen yliopiston opiskelijat ja opettajat tutustuvat kahden viikon aikana vähähiilisyyteen Joensuussa ja Pohjois-Karjalassa. Kyseessä on uudenmuotoinen pilottikurssi, jossa opiskelijat etsivät ryhmissä, asiantuntijoita ja vierailuja hyödyntäen, ratkaisuja vähähiilisen yhteiskunnan saavuttamiseksi. Kurssi on osa Towards Low Carbon Society -hanketta, jota koordinoi Itä-Suomen yliopiston historia- ja maantieteiden laitos.

Joensuun pilottikurssilla pääaiheena on metsä. Opiskelijaryhmien tarkastelunäkökulmina ovat bioenergia, metsäalueiden hallinnointi, ekosysteemipalvelut, puurakentaminen sekä uudet biotuotteet. Opiskelijat tutustuvat annettuun aihealueeseen vierailemalla muun muassa Penttilän puukerrostalon työmaalla, Enocellin sellutehtaalla Uimaharjussa, Fortumin Otso-bioöljytehtaalla, ja Kolin kansallismaisemissa, osa yön yli teltassa nukkuen. Valtimolla osa opiskelijoista tutustuu suomalaiseen maaseutuun ja pohtii samalla mitä kaupungeissa olisi opittavaa haja-asutusalueen vähähiilisistä toimista. Kurssin tuotokset visualisoidaan videomuotoon, joka on vielä epätavallinen kurssituotos yliopiston opintokokonaisuuksissa.

Opiskelijoiden ja opettajien lisäksi hankkeessa ja kurssilla on mukana kaksi yhteistyökumppania kustakin maasta. Metsähallitus ja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto ovat hankkeen suomalaiset partnerit, joiden asiantuntijat ovat olleet niin suunnittelemassa kuin myös toteuttavat Joensuun kurssia. Heidän ja yliopiston omien asiantuntijoiden lisäksi kurssilla luennoi muun muassa Metsäkeskuksen, Luonnonvarakeskuksen, Suomen ympäristökeskuksen, Karelia-ammattikorkeakoulun ja Joensuun kaupungin asiantuntijoita.

Joensuussa 5. helmikuuta käynnistyvä pilottikurssi on hankkeen viimeinen. Ensimmäinen toteutettiin syksyllä 2016 Poznanissa Puolassa ja toinen Gironassa, Kataloniassa toukokuussa 2017. Hanke on Erasmus+ -ohjelman rahoittama kolmevuotinen strateginen kumppanuushanke, joka käynnistyi syksyllä 2015.

Lisätietoja: Minna Tanskanen, hankejohtaja, minna.tanskanen(at)uef.fi