Takaisin

URAteko-kunniamaininta Itä-Suomen yliopistolle

Urheilijoiden Ammattienedistämissäätiö (URA) jakoi eilen Casino Helsingissä pidetyssä tilaisuudessa 130 urheilijalle opiskeluapurahan lukuvuodelle 2017–2018. Lisäksi tilaisuudessa annettiin Vuoden URAteko -kunniamaininta Itä-Suomen yliopistolle tunnustuksena opiskelevien huippu-urheilijoiden erinomaisesta huomioinnista.

Itä-Suomen yliopisto sai Vuoden URAteko -kunniamaininnan Urheilijoiden Ammattienedistämissäätiöltä. Palkinnon perusteluissa sanotaan, että Itä-Suomen yliopisto on huomioinut opiskelevat huippu-urheilijat erinomaisesti ja avustanut taloudellisesti Universiadeihin osallistuneita opiskelijoitaan. Tämän lisäksi yliopisto on kehittänyt urheiluvalmentautumiseen liittyvän opintokokonaisuuden, jonka kaikkien tiedekuntien sekä myös muissa yliopistoissa opiskelevien urheilijoiden on mahdollista liittää osaksi tutkintoa.

Itä-Suomen yliopisto on perustelujen mukaan muutenkin kehittänyt aktiivisesti urheiluun liittyviä opintoja: se tarjoaa ainoana Suomessa urheilujohtamisen ja urheiluravitsemuksen opintokokonaisuudet. Lisäksi Itä-Suomen yliopisto on jakanut osaamistaan muille korkeakouluille ja toiminut aktiivisesti urheiluakatemiaverkostossa.

Opiskelurahaa seitsemälle UEFin opiskelijalle

URA myönsi myös seitsemälle Itä-Suomen yliopiston opiskelijalle opiskelurahan lukuvuodelle 2017–18. Rahoitusta saivat yleisurheilijat Simo Lipsanen ja Heidi Nokelainen, suunnistaja Marika Teini, soutaja Joel Naukkarinen, judoka Marianne Kosonen, hiihtosuunnistaja Salla Koskela sekä yhdistetyn urheilija Matti Herola.

– Joensuussa urheilu ja opinnot on helppo yhdistää, kun yliopisto ja tärkeimmät harjoituspaikat ovat aivan vierekkäin. Lisäksi joustavat opinnot oikeustieteissä ovat helpottaneet asiaa, kertoo Marika Teini.

Hän kehuu myös lähellä olevia monipuolisia ja vaativia harjoitusmaastoja sekä laadukasta ja urheilijalähtöistä akatemiavalmennusta.

Simo Lipsanen muistuttaa, että opinnoilla on suuri merkitys aktiiviuran aikana, sillä ne tuovat sopivaa vastapainoa treenaamiseen.

– Ajatukset eivät pyöri pelkästään urheilussa, mikä on psyykkiselle hyvinvoinnille erittäin merkittävä asia. Urheilun rinnalla suoritettu tutkinto luo myös turvaa omaan tulevaisuuteen.

Salla Koskelan mukaan yliopistossa ja erityisesti metsätieteissä pystyy melko vapaasti suunnittelemaan itselle sopivan aikataulun, jolloin myös leireille pääsee helposti osallistumaan. Koskela kehuu myös UEFin monipuolista sivuainetarjontaa, mikä tarjoaa valinnanvaraa opiskelujen muotoilussa.

– On tärkeää, että elämässä on muutakin kuin urheilu. Täällä muun elämän yhdistäminen urheiluun on ollut helppoa.

Juho Nenoselle Vuoden URAteko -tunnustuspalkinto

Vuoden 2018 URAteko tunnustuspalkinto myönnettiin maajoukkuekoripalloilija, KTM, yrittäjä Juho Nenoselle, joka on tuonut myönteisesti esiin urheilun ja opiskelun sekä urheilun ja muun työn yhdistämistä luoden samalla uudenlaista ammattiurheilijan työnkuvaa. Tämän lisäksi Nenonen on kehittänyt ja toteuttanut pioneerityönä Itä-Suomen yliopistolle Urheilujohtamisen opintokokonaisuuden. Nenonen on perustelujen mukaan esimerkillään johtava, verkostoitumisen mestari, ennakkoluuloton ja työtä pelkäämätön moniottelija kentällä ja kentän ulkopuolella.

– Kiitos kuuluu niille tahoille, jotka ovat innostaneet minua ja arvostaneet opiskelua. Uskon, että opiskelu on yksi tärkeimmistä asioista oman identiteetin ja potentiaalin laajentamisen näkökulmasta. On todella tärkeää, että se nostetaan esille. Kaikkia munia ei kannata laittaa samaan koriin, vaan jos pystyy laittamaan muutaman munan siihen opiskelukoriin, se on arvokasta, Nenonen totesi.

Nyt 10. kertaa jaettu URAteko-tunnustus myönnetään henkilölle tai taholle, joka on vuoden aikana merkittävällä ja uutta luovalla tavalla myötävaikuttanut urheilijoiden uramahdollisuuksien kehittämiseen. Tunnustuspalkinnon suuruus on tuhat euroa, jonka saaja voi käyttää haluamallaan tavalla urheilijoiden tukemiseen.

URA jako opiskeluapurahoja koko lukuvuodelle 3 000 euron tai yhdelle lukukaudelle 1 500 euron suuruisina yhteensä 301 500 euroa. Apurahan saajien joukossa on niin aktiiviurheilijoita kuin myös jo uransa lopettaneita urheilijoita.

Urheilijoiden ammattienedistämissäätiö perustettiin vuonna 1972 silloisen tasavallan presidentin Urho Kekkosen toimesta. Säätiön tarkoituksena on tukea huippu-urheilijoiden kouluttautumista ja urheilu-uran jälkeisen ammatin hankkimista. Perustamisestaan lähtien URA-säätiö on jakanut vuosittain opiskeluapurahoja aktiivi- ja uransa jo päättäneille urheilijoille. Apurahoja jaettiin nyt 46. kerran.

Lisätietoja tunnustuksista: https://www.olympiakomitea.fi/2017/12/12/11826/