Takaisin

Tumareseptoriosaamista farmasian laitokselta USA:han

Professori Paavo Honkakoski Itä-Suomen yliopiston farmasian laitokselta piti tammikuussa lyhytkurssin tumareseptorien säätelystä arvostetussa Pohjois-Carolinan yliopistossa Chapel Hillissä (UNC-CH). Vierailua isännöi UNC-CH:n Eshelman School of Pharmacy, joka on arvioitu USA:n parhaaksi farmasian alan koulutus- ja tutkimusyksiköksi.

Lyhytkurssilla käytiin läpi perustietoa tumareseptoreista ja niiden merkityksestä kehon toiminnassa, sairauksissa ja lääkehoidoissa. Lisäksi Honkakoski esitteli selektiivisten tumareseptorimodulaattorien kehittämistä ja tumareseptorien merkityksestä keskushermostosairauksissa. Lääkeaineenvaihduntaa ja -kuljetuksesta PXR- ja CAR-tumareseptoreja tarkasteltiin myös. Honkakoski vastaili opiskelijoiden kysymyksiin myös kyselytunneilla ja antoi jatko-opiskelijoille ja post doc -tutkijoille yksilöllistä ohjausta.

– Meille tämä oli hieno tilaisuus saada oppia yhdeltä maailman johtavista tumareseptoriasiantuntijoista, totesi apulaisdekaani, professori Kim L. R. Brouwer UNC-CH:n julkaisemassa verkkouutisessa. Honkakoski on ollut aikaisemmin Eshelman School of Pharmacyssa myös vierailevana professorina.

Lyhytkurssi oli osa Itä-Suomen yliopiston ja UNC-CH:n väliseen ERASMUS+ Global -vaihtosopimukseen (2016-2018) perustuvaa yhteistyötä. Yhteistyö koskee lääkeaineita kuljettavien transportterien tutkimusta sekä farmasian opetuksen kehittämistä farmaseutti-, proviisori- ja jatkokoulutuksen tasolla. Viime vuonna Chapel Hillissä vieraili proviisoriopiskelija Antti Kauttonen tekemässä pro gradu -työnsä kokeellista osaa. Kuluvan kevään aikana suunnitteilla on vielä tutkijavierailu sekä UNC-CH:sta Itä-Suomen yliopistoon että täältä Chapel Hilliin.

Uutinen UNC-CH:n verkkosivuilla: https://pharmacy.unc.edu/news/2018/01/22/honkakoski-delivers-nuclear-receptor-short-course-unc/ 

Antti Kauttosen blogipostaus: https://blogs.uef.fi/on-the-move/category/antti-kauttonen/

Lisätietoja:

Professori Paavo Honkakoski, paavo.honkakoski (a) uef.fi, puh. 040 355 2490