Tohtoripromootio Kuopiossa 4.-6.6.2020 – ilmoittautuminen käynnissä

Itä-Suomen yliopisto järjestää tohtoripromootion Kuopiossa 4.-6.6.2020. Ilmoittautuminen promootioon on alkanut ja jatkuu helmikuun loppuun.

Promootio on perinteikäs akateeminen juhla, jossa vihitään eri alojen tohtoreita ja kunniatohtoreita. Kolmipäiväisiin juhlallisuuksiin kuuluu muun muassa promootioharjoitus, hatunsovittajaiset, varsinainen promootioakti Kuopion Musiikkikeskuksessa, tanssiaiset ja risteily. Promootio näkyy myös katukuvassa, kun juhlallinen promootiokulkue siirtyy Musiikkikeskukselta Tuomiokirkkoon promootiojumalanpalvelukseen.

Promootiossa tohtorit saavat oikeuden käyttää tohtorinarvon merkkejä, kuten tohtorinhattua embleemeineen. Kuva vuoden 2015 promootiosta, promoottorina akatemiaprofessori Asla Pitkänen.

Kuopion promootioon voivat osallistua Itä-Suomen yliopiston luonnontieteiden ja metsätieteiden, terveystieteiden tai yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnasta 29.2.2020 mennessä valmistuneet tohtorit. Myös aikaisemmin Kuopion yliopistosta valmistuneet tohtorit voivat osallistua.

– Ilmoittautumisaikaa on helmikuun 2020 loppuun, mutta jos haluaa osallistua tanssiaisiin, kannattaa ilmoittautua hyvissä ajoin, sillä tanssiharjoitukset alkavat helmikuun puolivälissä. Oman tohtorinhatun mittoja voi otattaa yliopistolla jo tammikuussa, promootiokoordinaattori Kirsi Bykachev vinkkaa.

Promootiotanssiaisista ja niitä edeltävistä harjoituksista on jäänyt monille mukavia muistoja. Kuva vuoden 2015 promootiosta.

Vuosisataisia perinteitä ja uurastuksen juhlaa

– Kuopion kampukselta on väitellyt mittava määrä tohtoreita viimeisimmän viiden vuoden aikana. Edellisessä tohtoripromootiossa vuonna 2015 täällä promovoitiin ennätykselliset 146 nuorta tohtoria. On jännittävää nähdä, rikkoutuuko tämä tohtoriennätys tulevassa promootiossamme, toteaa järjestelyistä vastaavan promootiotoimikunnan puheenjohtaja, professori Katri Vehviläinen-Julkunen.

Ennen Itä-Suomen yliopiston perustamista järjestetyt promootiot mukaan lukien ensi kesän promootio on Kuopiossa jo yhdeksäs. – Nyt järjestettävät juhlamenot noudattelevat vanhoja akateemisen perinteen muotoja yhdistyneen yliopiston linjassa.

Promootiotoimikunnan puheenjohtajana toimii professori Katri Vehviläinen-Julkunen.

Juhlamenojen ohjaajana promootiossa toimii apulaisprofessori Tarja Kvist ja yliairuena ylilääkäri Kai Savonen. – Promootio on ainutlaatuinen tapahtuma, johon kannattaa ehdottomasti osallistua, jos siihen vain on mahdollisuus. Osallistumalla on mukana vuosisatojen mittaisessa akateemisen perinteen ketjussa, Savonen toteaa.

Kvistin ja Savosen mukaan promootiossa ollaan osana isoa akateemista perhettä, mutta myös juhlistetaan kovalla uurastuksella ansaittua tohtorintutkintoa. – Tällaisia suuria juhlia ei ole monia. Promootion etiketin opiskelu ja itse tapahtumaan osallistumien ovat sellaista yleissivistystä, jonka hankkiminen aina kannattaa, Savonen pohtii.

– Ja mikä tärkeintä, tapahtumassa on äärimmäisen hauskaa – on mukava tavata vanhoja ystäviä sekä tutustua uusiin. Oman kokemukseni perusteella voin taata tämän.

Promootiokoordinaattori Kirsi Bykachev kannustaa tohtoreita ilmoittautumaan promootioon hyvissä ajoin.

Promootion järjestelyissä on mukana myös tohtoritoimikunta, joka aloittaa työnsä lähiaikoina. Tohtoritoimikunnan tehtäviin kuuluu muun muassa priimus/priima- ja ultimus/ultimatohtorien valinta. Lisäksi juhlallisuuksien toteutukseen osallistuvat opiskelija-airuet, joiden haku alkaa vuodenvaihteessa.

Kunniatohtoreiksi promootiossa vihitään eri tieteenaloilla tai yhteiskunnallisissa tehtävissä ansioituneita henkilöitä. Kunniatohtorien nimet julkistetaan loppuvuoden aikana.

Itä-Suomen yliopisto järjestää tohtoripromootiot kummassakin kampuskaupungissaan viiden vuoden välein, peräkkäisinä vuosina Joensuussa ja Kuopiossa. Ensimmäiset promootiot järjestettiin vuosina 2014 ja 2015. Joensuun toista promootiota vietettiin kuluvan vuoden kesäkuussa.

Promootion verkkosivut ja ilmoittautuminen: http://www.uef.fi/fi/web/promootio/etusivu

Promootiokoordinaattori Kirsi Bykachev, kirsi.bykachev (a) uef.fi, p. 050 3634819