Takaisin

Tieteilijät ja taiteilijat käyvät ilmastonpuolustukseen Pohjois-Karjalan kesässä

Joukko nuoren polven ammattitaiteilijoita sekä Itä-Suomen yliopiston metsätieteiden ja yhteiskuntatieteiden tutkijoita yhdistää voimansa ilmastonmuutosta käsitteleviin esityksiin kesällä Pohjois-Karjalassa. Metsäsoittoja ja ilmastonpuolustusta -esityksiä järjestetään osana Pielinen Soi -tapahtumaa Lieksan Timitran linnan alueella tiistaina 26.6. klo 14 ja Juuan Kannaksen leirikeskuksessa sunnuntaina 1.7. klo 14.30. Lisäksi esitys koetaan osana Nurmeksen kesäkonsertteja Bomban alueella lauantaina 30.6. klo 15.

Koko perheelle suunnattu Metsäsoittoja ja ilmastonpuolustusta vie yleisönsä tunnin mittaiselle metsävaellukselle, jossa asiantuntijapuheenvuorot kietoutuvat musiikkiin, tanssiin, draamaan, äänimaisemiin ja valokuvainstallaatioon. Esitys toteutetaan sään salliessa ulkona, ja ympäröivän luonnon kokeminen kaikilla aisteilla on osa esityksen dramaturgiaa.

Esityksen taiteilijoiden, tieteilijöiden ja nuorten ryhmän ovat koonneet Taideyliopiston Sibelius-Akatemian musiikinteorian lehtori, säveltäjä-muusikko Ville Komppa, Kotkan kaupunginteatterin näyttelijä Annuska Hannula ja Itä-Suomen yliopiston metsäbiotalouden ennakoinnin professori Teppo Hujala. Tavoite on herättää jokainen yleisössä pohtimaan omaa luonto- ja metsäsuhdettaan.

– Metsähän on aina inspiroinut suomalaisia taiteilijoita. Nautinnollinen luontokokemus saa runosuonen todella sykkimään. Tämän päivän taiteessa on kuitenkin tärkeää käsitellä myös niitä muutoksia ja uhkakuvia, jotka luontoon ja ilmastoon liittyvät. Silloin taiteen lähtökohtana voi metsävaelluksen lisäksi toimia myös tieteellisen artikkelin lukeminen, ja parhaassa tapauksessa, kuten nyt, tieteentekijän kanssa yhdessä aiheeseen pureutuminen, sanoo Annuska Hannula.

Tutkijat kertovat esityksessä muun muassa hiilenkierrosta suoalueilla ja metsänomistajien ilmastoasenteesta. Lisäksi kuullaan nuorten näkemyksiä ympäristön tilasta ja huolta ilmastonmuutoksesta.

– Tutkimus on tuottanut runsaasti tietoa metsistä muuttuvassa ilmastossa, ja olemme tutkineet myös ihmisiä metsien kokijoina ja käyttäjinä. Tieteen ja taiteen vuoropuhelu auttaa rakentamaan kestävää ja osallistavaa tulevaisuuden bioyhteiskuntaa. Vähähiilinen ja öljyvapaa Pohjois-Karjala on tämän kehityksen eturintamassa, kertoo Teppo Hujala.

Esityksen toteutuksesta vastaavat Kompan, Hannulan ja Hujalan lisäksi viulisti-säveltäjä Matilda Seppälä, huilisti Kaisa Kortelainen, tanssija Siiri Kortelainen, apulaisprofessori Ari Laurén, tutkijatohtorit Aino Korrensalo ja Nina Tokola sekä opiskelija Lauri Kauppila. Nuorten näkemyksiä ympäristöntilasta on koonnut strategisen tutkimusneuvoston rahoittama ALL-YOUTH-hanke. Esityksen valmistelua on tukenut Saastamoisen säätiö.

Metsäsoittoja ja ilmastonpuolustusta -esitys on jatkoa tieteen- ja taiteentekijöiden yhteiselle Kohtaaminen huipulla -innovointityöpajalle Kolilla kesällä 2017.

Tervetuloa soivalle ja tanssivalle metsävaellukselle kauniiseen lähiluontoon!

Kuva ladattavissa medialle osoitteesta (Kuvaaja Raimo Oinas):

http://kuvapankki.uef.fi/A/UEF+kuvahakemisto/13116?encoding=UTF-8

Lisätietoja:

Teppo Hujala, professori, Itä-Suomen yliopisto, p. 050 336 7457, teppo.hujala (a) uef.fi

Ville Komppa, lehtori, Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, p. 040 582 0782, ville.komppa (a) uniarts.fi