Takaisin

Tieteen päivät ja Tutkijoiden yö tavoittivat tuhansia ihmisiä Itä-Suomessa

Ennätysmäärä yleisöä osallistui Itä-Suomen yliopiston kaikissa kampuskaupungeissaan järjestämille Tieteen päiville ja Tutkijoiden yöhön 29.–30.9. Tiedetuokioihin, työpajoihin, tapahtumapisteisiin ja muuhun tiedeohjelmaan tutustui kaikkiaan noin 5 000 eri ikäistä tieteen ystävää.

Joensuun kampus muuttui tieteen näyttämöksi

Joensuussa sekä Tieteen päivät että Tutkijoiden yö järjestettiin perjantain aikana. Aamupäivällä yhdeksäsluokkalaiset kokoontuivat yliopistolle tutustumaan tieteeseen toiminnallisten työpajojen kautta. Mukana oli muun muassa ihmisen ominaisuuksien mittausta, englannin kielen louhintaa, 3D-tulostusta sekä siviilioikeutta. Tutkijoiden yön konseptiin kuuluvat kouluvierailut, mutta Itä-Suomen yliopistossa ysiluokkalaiset kutsuttiinkin vierailulle yliopistolle. Näin koululaiset saivat tehdä tutkimuksia ihan oikean tiedeyhteisön keskellä.

Ysit mittaavat ihmisen ominaisuuksia

Heti ysien päivän jälkeen kampuksella polkaistiin Tieteen päivät käyntiin tiedesessioiden muodossa Saimi Hoyerin johdolla. Tieteen päivien teemana oli tänä vuonna ”Vapauden rajat”, joten teemaa mukaillen yleisö kuuli tieteellisiä sessioita aiheista ”Äänen rajat”, ”Ongelmapuheen rajat” sekä ”Sananvapauden rajat”. Yleisömäärästä päätellen aiheet kiinnostivat kaupunkilaisia.

Sillä välin kun yleisö kuunteli tiedesessioita, rakentui kampukselle oikea tiedeluola. Valot, äänimaailma ja ”uefmainen” somistus muokkasivat Aurora-rakennuksesta upean miljöön tieteen esittelyä varten. Koko perheelle suunnatut työpajat keräsivät satoja innokkaita osallistujia tutustumaan tieteen tekoon sekä koko yliopistoon. Pajoja olikin tänä vuonna mukana ennätysmäärä. Aurorassa oli 13 eri alojen työpajaa tai esittelypistettä, ja mukaan saatiin myös paikallisen Ylen toimitus, joka perustettiin päivän ajaksi keskelle tapahtumia.  Yliopiston JOY-kuoro teki yllätysesiintymisiä pitkin iltaa, ja pienet Disney-fanit pääsivät samalla näkemään tuttuja hahmoja elokuvista.Auroran alakerrassa riitti kuhinaa, kun UEF-lähettiläät teettivät yleisöllä uratestejä. Oikealla Yle Pohjois-Karjalan väliaikainen studio.

Työpajoissa oli hyvin edustettuna Joensuun kampuksen kirjo. Siinä missä perheiden lapset saivat tutustua esimerkiksi kemian laboratorioon, virtuaalimaailmaan, Mars-huonepakopeliin ja Tiedekaruselliin, pääsivät aikuiset kuulemaan tietoa karjalan kielestä, väittelyn taidoista sekä metsiemme mahdollisuuksista.

 

Biologisen kemian laboratorion kokeet ihastuttivat kaiken ikäisiä.

Illalla siirryttiin kuuntelemaan tiedetuokioita Teatteriravintolaan. Illan avasi Historiallinen kiertoajelu Joensuussa. Linja-autoajelu järjestettiin illan aikana kolmeen kertaan, ja jokainen bussi täyttyi hetkessä. Paikallinen historia kiinnosti yhteensä 200 ihmistä. Kauppatieteilijät olivat harjoitelleet upean Koko Suomi tanssii -baletin Tutkijoiden yötä varten. Tiedetuokioissa taas saatiin tietoa esimerkiksi kasvisruokavaliosta ja viineistä – maistiaisia unohtamatta. Myös valehtelun taito sekä 3D-tulostamisen mahdollisuudet tulevaisuudessa kiinnostivat suurta yleisöä. Kotiin lähdettiin Kristiina Braskin laulujen myötä, ja jokainen halukas sai mukaansa vielä taiteilijan piirtämän muotokuvan itsestään.

 

Saimi Hoyer haastattelee Teatteriravintolan vuoropäällikkö Janne Rapaa, joka valmisti yleisölle Tutkijoiden yön kasvisherkun. Kotitaloustieteen professori Anna-Liisa Elorinne odottelee vieressä maistiaisia.

Kaiken kaikkiaan Joensuussa oli 25 esiintyjää, ja tiedepajojen pitäjinä lähes 50 henkeä. Osanottajien määrä on kasvanut vuosi vuodelta, mikä kertoo siitä, että henkilöstö ja opiskelijat ovat ottaneet tiedetapahtumat omikseen. Yleisöä Joensuussa tavoitettiin noin 1 000 henkilön verran.

Kauppatieteilijöiden Koko Suomi tanssii -baletti ihastutti Tutkijoiden yön avausnumerona.

Lähes 3 800 osallistui tiedeohjelmaan Kuopiossa

Kuopiossa tiedeohjelmaa oli kahtena päivänä, Tutkijoiden yö perjantaina 29.9. ja Tieteen päivät lauantaina 30.9. Eri tilaisuuksissa oli kahden päivän aikana lähes 3 800 osallistujaa.


9. luokkien ohjelmassa oli muun muassa farmasian työpajoja

Tutkijoiden yö alkoi 9. luokkien työpajoilla ja opettajien ohjelmalla yliopistolla. Ohjelmassa oli ensimmäistä kertaa myös Tiedebussi. Toimittaja Anne Heikkinen haastatteli eri alojen tutkijoita linjalla 35 Kuopion keskustan ja Matkuksen välillä.


Tiedebussissa Anne Heikkisen haastateltavana tutkijatohtori Maija Marushchak.

Illemmalla kauppakeskus Matkuksessa järjestetty Tutkijoiden yön tiedeohjelma houkutteli paikalle noin 2 800 kävijää katkeamattomana virtana. Kaikkiaan 16 tapahtumapisteeseen riitti eri ikäisiä kävijöitä. Lapsiperheitä kiinnostivat esimerkiksi norpat, tutustuminen ihmiseen virtuaalilaseilla, nallesairaala, -neuvola ja -apteekki, hometutkimus, lääkevalmistus sekä lääkkeen kulku elimistössä. Varttuneemmat innostuivat muun muassa metabolomiikkapisteestä, jossa voi osallistua aineenvaihduntatuotteiden analytiikan kehittämiseen antamalla sylkinäytteen. Kuulijoita ja kyselijöitä keräsivät myös toimittaja Tuija Pehkosen juontamat tiedetuokiot ja tutkijoiden haastattelu kahvilassa aiheesta Miten minusta tuli tutkija.


Lääkkeen matka ruoansulatuskanavassa kiinnosti monen ikäisiä. Esittelijänä Marko Lamminsalo.

Tuija Pehkonen jututti erikoistutkija Antti Lipposta ilmasto- ja säävisualisoinneista.

Tieteen päivillä lauantaina kävi 600 kiinnostunutta. Yleisöä kiinnosti erityisesti pienpolttosimulaattori SIMO, joka oli tuotu torin laitaan tapahtuman ajaksi. Vetonauloja kaupungintalolla järjestetyssä ohjelmassa olivat myös Ursan planetaario ja virtuaalilaboratorio Sm4rtLab.  Tiedekahvilassa kuultiin eri näkökulmia siihen, voiko teknologia tehdä meistä terveempiä. Päivän esityksissä ja keskusteluissa olivat esillä myös kestävä ruokavalio ja ympäristön terveysriskien käsittely mediassa. Tapahtuman kruunasi tietokirjaraati.


Professori Pasi Karjalainen kertoi Tieteen päivillä robotiikan ja liikemittausten hyödyntämisestä kuntoutuksessa.

Kuopion kampuksella järjestettiin tiedetapahtumien yhteydessä yliopiston alumneille oma Vaikuta ja saa aikaan -tapahtuma, teemoina itsensä johtaminen sekä kehonkieli vaikuttamisen välineenä. Sovelletun fysiikan laitoksella oli lisäksi avoimet ovet.

Savonlinnassa vahva opiskelijapanostus

Savonlinnan kampuksen historian viimeistä omaa tiedetapahtumaa vietettiin perjantaina. Mukaan oli saatu vahva panostus opiskelijoilta, he olivat mukana sekä tapahtuman järjestämisessä että yleisönä. Päivällä tiede-esitykset vetivät kampukselle noin 100 kuuntelijaa, ja posterinäyttelykin oli suosittu.


Illaksi Savonlinnassa siirryttiin Linnalan kansalaisopistolle viettämään Tutkijoiden yötä. Kotitaloustieteen opiskelijat olivat valmistaneet sinne tarjoilut, ja musiikin sivuaineopiskelijat esiintyivät. Tieteellisissä keskustelutilaisuuksissa käytiin aktiivista keskustelua yleisön kanssa, ja ilta oli järjestäjien mukaan hyvin vuorovaikutteinen. Illan päätteeksi katsottiin yhdessä opiskelijoiden tekemä elokuva "Täällä lehtiniemen alla". Henkilöstöä ja muita esiintyjiä oli mukana toista sataa.