Tiedekahvila Café Smartissa kuullaan fysiikan nobelisti Rainer Weissin yleisöluento gravitaatioaalloista

Fysiikan nobelisti Rainer Weiss pitää ensi viikolla yleisöluennon Aalto-yliopistossa aiheesta ”Gravitational Waves”. Weiss tulee Suomeen luennoimaan Suomen Fyysikkoseuran kutsumana.  Nobelistin vierailu Fyysikkoseuran aloitteesta on jo melko pitkä perinne, mutta nyt yleisöluentoa voi seurata ensimmäistä kertaa etäyhteydellä muualtakin.

Yhdysvaltalaiset fyysikot Weiss, Barry C. Barish ja Kip S. Thorne onnistuivat kehittämään painovoima-aaltojen havaintolaitteen, ja heidät palkittiin viime vuonna työstään Nobel-palkinnolla. Gravitaatioaallot ovat heikkoa värähtelyä maailmankaikkeudessa, ja ne syntyvät, kun mustat aukot törmäävät ja yhdistyvät. Aaltojen uskotaan syntyneen maailmankaikkeuden alussa tapahtuneen nopean laajenemisen aikana.

Kuopiossa Weissin luentoa voi seurata tiedekahvila Café Smartissa Ramin Konditoriassa.  Tilaisuuden ohjelmaan kuuluu myös Itä-Suomen yliopiston sovelletun fysiikan laitoksen yliopistotutkija Lasse Heikkisen johdanto Weissin Nobel-palkittuun työhön ja yleisöluentoon. Lopuksi tiedekahvilan yleisö voi keskustella ja kysellä kuopiolaisilta tutkijoilta aiheesta.

–  Näin sovelletun fysiikan näkökannalta on hienoa päästä kuulemaan kansainvälisesti kovimmin ansioituneen tieteentekijän puhetta perusfysiikasta. Koska kyseessä on yleisöluento, odotamme että luentoa pystyy hyvin seuraamaan myös muut kuin fyysikot. Toivomme käynnistävämme tässä joka vuotista perinnettä kuulla fysiikan nobelistia Kuopiossa digitaalisesti livenä – mikä mahdollisuus pohjimmiltaan perustuu myös fysiikan tutkimukselle, sanoo tutkimuspäällikkö Tero Karjalainen sovelletun fysiikan laitokselta.

Kuopion tilaisuuden kieli on suomi ja Weissin luennon kieli englanti.

Tiedekahvila on kaikille avoin ja maksuton, ja tarjolla on kahvia tai teetä ja kahvileipää 40 ensimmäiselle osallistujalle.

Weissin luento: Tutkimuspäällikkö Tero Karjalainen, p. 040 355 2121 , tero.karjalainen@uef.fi

Tiedekahvila: Tiedottaja Marianne Mustonen, p. 044 716 2394, marianne.mustonen@uef.fi

Ohjelma

Aika ja paikka: keskiviikkona 30.5. klo 17.30-19.30, Ramin konditoria, Kauppakeskus Sektori, Puijonkatu 23, Kuopio