Takaisin

Terveyttä edistävä pohjoismainen ruokavalio vähentää tulehdusgeenien toimintaa rasvakudoksessa

Itä-Suomen yliopiston kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikön johtamassa pohjoismaisessa tutkimuksessa havaittiin, että terveyttä edistävä pohjoismainen ruokavalio vähentää tulehdukseen liittyvien geenien ilmentymistä ihonalaisessa rasvakudoksessa. Näiden geenien ilmentyminen väheni liikapainoisilla ilman painonpudotusta. Liikapainoon liittyvien terveyshaittojen uskotaan johtuvan osaksi juuri rasvakudoksen tulehdustilasta. Tulokset julkaistiin arvostetussa American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Liikapainoon liittyvien sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöiden ja valtimonkovetustaudin taustalla voi osaltaan olla rasvakudoksen toiminnan häiriöistä johtuva matala-asteinen tulehdustila. Ruokavalion vaikutusta rasvakudoksen geenien toimintaan ja tulehdustilaan on pitkällä aikavälillä tutkittu vasta vähän.

Nyt julkaistu tutkimus oli osa pohjoismaista SYSDIET-tutkimushanketta. Tavoitteena oli selvittää, vaikuttaako terveyttä edistävä pohjoismainen ruokavaliogeenien ilmentymiseen rasvakudoksessa ilman painonpudotusta. Tutkimukseen osallistui keski-ikäisiä miehiä ja naisia, joilla oli vähintään kaksi metabolisen oireyhtymän piirrettä, kuten kohonnut verenpaine tai paastoverensokeri tai poikkeavia veren rasva-arvoja, sekä ainakin jonkin verran liikapainoa. Puolet osallistujista noudatti 18–24 viikon ajan terveyttä edistävää pohjoismaista ruokavaliota, johon sisältyi muun muassa täysjyväviljaa, vihanneksia, juureksia, marjoja, hedelmiä, vähärasvaisia maitotuotteita, rypsiöljyä ja kolme kala-ateriaa viikossa. Verrokkiryhmä käytti vähäkuituisia viljatuotteita, voipohjaisia levitteitä ja rajoitti kalan käyttöä. Tavoitteena ei ollut laihduttaa eikä tutkittavien painossa tapahtunut juurikaan muutoksia tutkimusjakson aikana. Tutkittavien rasvakudoksesta otettiin tutkimuksen alussa ja lopussa näytteet, joille tehtiin geenien ilmentymisen selvittämiseksi transkriptomiikka-analyysi.

Terveyttä edistävää ruokavaliota noudattaneiden ja verrokkien rasvakudoksessa havaittiin eroja kaikkiaan 128 eri geenin toiminnassa. Lukuisien tulehdukseen liittyvien geenien ilmentyminen oli terveyttä edistävää ruokaa syöneillä vähäisempää kuin verrokeilla.  Tutkijoiden mukaan merkillepantavaa on, että tulehdukseen liittyvien geenien toimintaan voi vaikuttaa ruokavaliolla ilman painonpudotusta. Tutkimus valottaa entisestään ruokavalion merkitystä niin sanotun matala-asteisen tulehduksen korjaamisessa, mikä liittyy useisiin kroonisiin sairauksiin.

Lisätietoja:

Dosentti Marjukka Kolehmainen, puh: 040 355 3617, s-posti: marjukka.kolehmainen@uef.fi

Tutkimuksen pääasiallinen tuki: NordForskin tuki pohjoismaiselle tutkimuksen huippuyksikölle  Systems biology in controlled dietary interventions and cohort studies (SYSDIET) vuosille 2007–2012 (SYSDIET; 070014).  Lisäksi tutkimusta tukivat useat pohjoismaiset tieteelliset rahoitustahot, kuten Suomen Akatemia, Ruotsin tiedeakatemia, Tanskan strategisen rahoituksen neuvosto sekä useat pohjoismaiset yksityiset tiedesäätiöt.