Teoria ja käytäntö kohtasivat kv-osaajapäivässä

Itä-Suomen yliopiston kansainvälisessä lääketieteellisen fysiikan maisteriohjelmassa opiskelevan brasilialaisen Williane Oliveira Bernardesin vierailu Kuopion Vetrealla alkaa olla pulkassa. Päivän ohjelmaan on kuulunut muun muassa tutustumista Vetrean uuteen kuntoutuslaitokseen ja robotiikan hyödyntämiseen kuntoutuksessa.

Kuopion Lippumäen kaupunginosassa sijaitsevassa VetreaNeuron-kuntoutuslaitoksessa tarjotaan vaativia sekä erittäin vaativia neurologisia kuntoutuspalveluja. Kuopion alueen kauppakamarin pilotoimassa Kansainvälinen osaaja -päivässä mukana ollut Williane tutustui siellä Vetrean työkykypäällikkö Sanna Kekäläisen seurassa mahdollisuuksiin aktivoida kuntoutettavien motorisia kykyjä esimerkiksi pelaamalla tai erilaisilla fyysisillä harjoitteilla.

Yksi kuntoutuskeinoista on robotti, jonka avulla vammautuneen potilaan on mahdollista kävellä. Robotti ohjelmoidaan erilaisille painovastuksille, joten sen avustamana kehon liikkeitä ja kävelemistä voi opetella uudelleen, aluksi omaa kehonpainoa pienemmällä massalla.

– Robotti oli päivän kohokohta. Oli mukava nähdä käytännössä, miten teknologian avulla voidaan auttaa ihmisiä, Bernardes kertoo.

Lisämotivaatiota Bernardesin opiskeluihin antoi tapaaminen sellaisten ihmisten kanssa, jotka toteuttavat käytännössä saman tyyppisiä asioita, joita hän itse tarkastelee tieteellisestä näkökulmasta.

– Oletettavasti en omassa tulevassa työssäni juurikaan näe niitä ihmisiä, jotka hyötyvät tekemisestäni, kuten lääkärit ja fysioterapeutit, tai potilaat. Tänään tapasin vanhemman miehen, jonka ilo siitä, että kykeni kävelemään vähän, oli hienoa nähdä, Bernardes kertoo.

– Joskus keskittyy tutkimukseen ja opiskeluihin liikaa, niin että unohtaa, mihin tähtää.

Bernardes tapasi päivän aikana myös Suomessa asuvan, Kanariansaarilta kotoisin olevan henkilön, ja yhdessä Sanna Kekäläisen ja TE-toimiston asiantuntijan kanssa he pohtivat, millä tavalla Suomeen juuri muuttanut ulkomaalainen pystyisi työllistymään ja millaista tukea hän tarvitsee integroituakseen suomalaiseen yhteiskuntaan.

Osaajapula on terveydenhoitoalalla kova ja ratkaisujen etsiminen on tärkeää.

– Kansainvälistä työvoimaa tarvitaan tällä toimialalla. Meillä on ensimmäistä kertaa kansainvälinen rekrytointipilotti meneillään ja Espanjassa on haku auki. Hakemuksia on tullut noin 260, joista 20 valitaan. He aloittavat kieli- ja kulttuurikoulutuksen Madridissa tammikuussa ja siirtyvät sitten tänne Kuopion seudulle, kertoo Kekäläinen.

– Oli todella hienoa kuulla Willianen ajatuksia siitä, miten me Vetrealla voimme tukea Suomeen tulevia espanjalaisia hoitajia niin, että saisimme heidät pysymään täällä. Oppia meillekin.

Kansainvälinen osaaja -päivän tavoitteena on tutustuttaa oppilaitosten ulkomaalaistaustaisia opiskelijoita Pohjois-Savon alueen työnantajiin ja työpaikkoihin. Usein opiskelijat valmistuttuaan muuttavat alueelta muualle, joten kontaktien löytyminen paikallisiin yrityksiin jo opiskeluaikana on tärkeää.

Bernardes on ollut Suomessa kolme vuotta, joista Kuopiossa reilun vuoden. Valmistuminen häämöttää tulevana keväänä, ja hän haluaisi jäädä Suomeen.

– Jäisin mielelläni, koska Suomesta on tullut minulle koti. Tohtorin tutkinto tai työpaikan löytäminen itseäni kiinnostavalta alalta sopisivat täydellisesti suunnitelmiini sekä uran että henkilökohtaisten tavoitteiden osalta.

Kansainvälinen osaaja -päivässä oli mukana tänä vuonna noin 20 yritystä, joiden toimintaan opiskelijat ovat päässeet tutustumaan. Osaajapäivä mahdollistaa tulevaisuuden työntekijä-työnantaja-parien kohtaamisen ja tärkeiden kontaktien syntymisen.

– Olemme jatkossa varmasti mukana. Vaikka kielimuuri varmasti jännittää suomalaisia yrityksiä, olemme iloisia, että uskalsimme heittäytyä tähän mukaan. Mahtava päivä, Kekäläinen kertoo.