Tekes rahoittaa hammaslääketieteen spektrikuvantamista 400 000 eurolla

Tekes on myöntänyt rahoituksen Itä-Suomen yliopiston väritutkimuksen DIGIDENT-hankkeelle. Projektissa tutkitaan suu- ja hammassairauksien havaitsemista ja visualisointia. Tutkimuksessa hyödynnetään modernia spektrikuvantamista ja digitaalisia tietokantoja. Pääasialliset kuvauskohteet ovat hampaat ja niiden sairaudet, ikenet, limakalvot sekä kieli. Niiden spektrikuvista analysoidaan laskennallisilla menetelmillä tietoa ihmisen terveyteen liittyen. Tiedon visualisointiin kehitetään myös uusia menetelmiä.

- Mitatun tiedon perusteella voimme suunnitella uusia optimoituja valaistus- ja kuvantamisjärjestelmiä. Niitäkin tullaan testaamaan tässä hankkeessa, kertoo vastuullinen johtaja, professori Markku Hauta-Kasari.

- Tämä sovelluskohde on mahdollinen Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksen hammaslääketieteen yksikön kautta. Olemme saaneet eettisen toimikunnan luvan potilaiden spektrikuvantamiseen hammaslääketieteen opetusklikinalla. Näin pääsemme kokoamaan spektrikuvien tietokantaa tutkimusta varten.

Hankkeessa ovat mukana hammashoitoteknologioiden kansainvälinen markkinajohtaja Planmeca Oy, sensorivalmistaja Detection Technologies Oy ja visualisointiohjelmistoihin erikoistunut Arction Oy.

Lisätietoja: Professori Markku Hauta-Kasari, markku.hauta-kasari(at)uef.fi, 050 405 6231