Takaisin

Tarinoita rajojen ylityksistä – Kadonnut kinnas ja muita tarinoita -näyttely Hilmassa 6.2. –31.5.

Miljoonat ihmiset liikkuvat jatkuvasti paikasta toiseen, erilaisten rajojen yli. Liikkumisen syinä ovat esimerkiksi luonnonkatastrofit, sodat, työ- tai perhesyyt tai silkka seikkailunhalu. Lisäksi ihmiset ylittävät arjessaan erilaisia sosiaalisia, kulttuurisia tai kielellisiä rajoja. Ihminen voi myös ylittää jonkin itselleen tärkeän henkilökohtaisen rajan ja käydä läpi siihen liittyvän muutoksen elämässään. Torstaina 6.2.2020 avautuu Pohjois-Karjalan museo Hilmassa näyttely Kadonnut kinnas ja muita tarinoita, joka käsittelee näitä teemoja identiteettien, rajojen, dialogin ja uusien naapuruuksien näkökulmasta.

Näyttely koostuu Itä-Suomessa asuvien, sieltä pois muuttaneiden ja sinne muualta muuttaneiden ihmisten mukana erilaisten rajojen yli kulkeneista esineistä ja esineisiin liittyvistä kertomuksista. Näyttelyvieras voi tutustua näyttelyn teemoihin esineiden ja niihin liittyvien tarinoiden kautta sekä pyörittämällä onnenpyörää ja kokeilemalla itse erilaisia aktiviteetteja. Näyttelyn tavoitteena on lisätä ymmärrystä arjessamme läsnäolevista rajoista sekä erilaisista naapuruuksista. Uusia naapuruuksia syntyy muuttoliikkeiden seurauksena, ja monella tavalla erilaisten ihmisryhmien tasavertainen näkyminen arkipäivän elämässä monipuolistaa ajatusta ”meistä”.

Näyttelyn järjestäjää Kadonnut kinnas ja muita tarinoita -hanke yhdessä Pohjois-Karjalan museon kanssa. Hanke toimii Karjalan tutkimuslaitoksessa Itä-Suomen yliopistossa 2018–2020 ja sitä rahoittaa Koneen Säätiö. Hankkeen osana järjestettävän näyttelyn ovat toteuttaneet kuvataiteilija Päivi Saarelma ja monitieteinen työryhmä, johon kuuluvat hankkeen johtaja Tuulikki Kurki sekä Saija Kaskinen, Kari Korolainen, Kirsi Laurén, Biljana Stankovic ja Tarja Tanttu.

Näyttelyyn kuuluu myös kevään aikana toteutettava oheisohjelma. Ohjelma sisältää yleisöluentoja, työpajoja ja Tarinatreffit-tapaamisia. Yleisöluennoilla Kadonnut kinnas -työryhmän jäsenet luennoivat näyttelyn teemoista. Työpajoissa ja Tarinatreffeillä näyttelyn teemoja käsitellään erilaisten luovan työskentelyn menetelmien ja kertomisen avulla.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan myös Kari Korolaisen sarjakuva-albumi Marjatta & Ilman Kinna. Sarjakuva on 36-sivuinen värialbumi, jonka julkaisee joensuulainen kustantamo Kirjokansi. Sarjakuva edustaa tavanomaisesta poikkeavia tapoja työstää Kadonnut kinnas -hankkeen tutkimia aihepiirejä ja julkaista niistä.

Kadonnut kinnas ja muita tarinoita -näyttely, Pohjois-Karjalan museo Hilma 6.2.-31.5.2020

Lisätietoja hankkeesta ja näyttelyn oheisohjelmasta www.pohjoiskarjalanmuseo.fi/nayttelykalenteri, www.uef.fi/kadonnut-kinnas sekä Iiris Heinolta (iiris.heino(at)joensuu.fi, p. 0503518608), Päivi Saarelmalta (paivi.saarelma(at)uef.fi, p. 0505767257) tai Tuulikki Kurjelta (tuulikki.kurki(at)uef.fi, p. 0505463142). Hanketta voi seurata myös Facebookissa: www.facebook.com/kadonnutkinnas/