Suomi on edelläkävijä muistisairauksien ennaltaehkäisytutkimuksessa

Suomalainen muistisairauksien ehkäisyyn tähtäävä FINGER-tutkimus on mallina useissa uusissa kansainvälisissä tutkimuksissa. Juuri perustetussa World Wide FINGERS (WW-FINGERS) -verkostossa maailman johtavat tutkijat etsivät muistisairauksien ennaltaehkäisymahdollisuuksia FINGER-tutkimuksen havaintoihin perustuen. Itä-Suomen yliopisto on yksi suurimmista FINGER-tutkimuskeskuksista, ja tutkimus on aiemmin osoittanut, että elintapainterventiolla voidaan ehkäistä muistin heikentymistä.

Itä-Suomen yliopistossa tutkimusjohtajana ja Karoliinisessa instituutissa professorina toimiva Miia Kivipelto on suomalaisen FINGER-tutkimuksen päätutkija ja WW-FINGERS-verkoston perustaja.
– Muistisairauksia sairastavien määrän lisääntyminen väestön ikääntyessä on suuri kansallinen ja kansainvälinen haaste. Meillä on Suomesta lupaavia tuloksia siitä, että elintavoilla voidaan vaikuttaa muistin heikentymisen riskiin. WW-FINGERS pyrkii FINGER-tutkimukseen perustuen parhaan mahdollisen tiedon tuottamiseen tuomalla yhteen maailman huippututkijat, jakamalla tutkimustietoa ja yhdenmukaistamalla tutkimusmenetelmiä, Kivipelto kertoo.

FINGER-tutkimuksessa 1260 suomalaista osallistujaa jaettiin satunnaisesti kahteen ryhmään, joista toinen sai tavanomaista elintapaneuvontaa ja toinen tehostettua elintapaneuvontaa kahden vuoden ajan. Tehostettu neuvonta tarkoitti ravitsemusohjausta ja osallistumista liikunta- ja muistiharjoitteluun sekä tukea sydän- ja verisuonisairauksien riskien hallintaan. Tutkimus osoitti, että elintapainterventio voi ehkäistä muistin heikentymistä.

Nyt FINGER-tutkimuksen malliin perustuvia interventiotutkimuksia on käynnistymässä USA:ssa, Singaporessa, Australiassa ja Kiinassa. Yhdysvaltalainen US-POINTER-tutkimus sai juuri 20 miljoonan dollarin rahoituksen FINGER-tutkimukseen pohjautuvan tutkimuksen toteuttamiseen USA:ssa. Kansainvälinen Alzheimer-tutkijoiden järjestö Alzheimer’s Association tukee US-POINTER-tutkimusta, ja FINGER-tutkijat Miia Kivipelto sekä Tiia Ngandu Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta ovat mukana hankkeessa. WW-FINGERS-verkoston perustaminen ja US-POINTER-tutkimuksen käynnistyminen julkistettiin järjestön konferenssissa Lontoossa 19.7.2017.

Miia Kivipelto
professori
puh. +46 73 9940922
Itä-Suomen yliopisto