Suomen fyysikot tapaavat Fysiikan päivillä maaliskuussa Kuopiossa

Itä-Suomen yliopisto ja Suomen Fyysikkoseura järjestävät Fysiikan päivät 17.-19.3.2020 Kuopiossa teemalla ”Jotain uutta ja vanhaa, jotain sinistä ja lainattua”. Tapahtumaan odotetaan 250 fyysikkoa koko Suomesta.

Ensimmäiset Fysiikan päivät pidettiin jo vuonna 1948 Helsingissä, ja 1970-luvusta asti tapahtumaa on järjestetty vuosittain. Fysiikan päivillä Suomessa työskentelevillä fyysikoilla on ainutlaatuinen mahdollisuus verkostoitua ja jakaa uusinta tutkimustietoa.

Kuopion tapahtuman puheenvuoroissa ja puhujissa näkyvät Itä-Suomen yliopiston fysiikan teemat.

Aerosoli- ja ilmastonmuutoksen fysiikasta kertoo professori Ilona Riipinen Tukholman yliopistosta. Riipisen tutkimus keskittyy lisäämään ymmärrystä ilmakehän aerosolihiukkasten lähteistä, nieluista ja evoluutiosta, sekä aerosolihiukkasten vaikutusmekanismeista pilviin, ilmastoon ja terveyteen.

Fotoniikan ajankohtaisista teemoista esitelmän pitää professori Ayman Abouraddy University of Central Floridasta. Abouraddy on ollut aktiivinen viemään tutkimuslöydöksiä kohti kaupallista hyödynnettävyyttä, ja hän tutkii muun muassa kvanttimekaniikkaa ja kvanttilaskentaa.

Laskennallisen fysiikan ja käänteisongelmien kutsuttu puhuja on professori Simon Arridge University College Londonista. Arridgen tutkimus kohdistuu kuvantamismenetelmien käänteisongelmiin erityisesti lääketieteellisessä kuvantamisessa. Tapahtumassa hän kertoo optisiin ja akustisiin mittauksiin perustuvista menetelmistä.

Professori Hanna Isaksson Lundin yliopistosta edustaa lääketieteellistä fysiikkaa. Isakssonin tutkimus keskittyy biomekaniikkaan ja erityisesti siihen, miten luut ja jänteet reagoivat kuormitukseen, ja kuinka niiden rakenne ja koostumus vaikuttavat toiminnallisuuteen.

Materiaalifysiikasta puheenvuoron pitää professori Ennio Tasciotti Houston Methodist Research Institutesta. Hän kertoo sekä mikro- että nanoskaalassa rakennettujen materiaalien vuorovaikutusten muokkaamisesta solujen ja kudosten kanssa. Tavoitteena ovat entistä tehokkaammat lääkehoidot.

Studia Generaliassa kuullaan fysiikan roolista terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä

Fysiikan päivillä järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa startup -sessio, jossa on tarjolla vankkaa asiaa IPR-oikeuksista ja rahoituksesta, sekä esimerkkejä eri vaiheissa olevista startup -yrityksistä. Sessiossa kuullaan myös pitsauspuheenvuoroja. Tapahtumassa on luvassa myös taidenäyttely ja -kilpailu päivien tieteellisten puheiden ja postereiden tuloskuvista, mittausasetelmista ja muusta materiaalista.

Päivien yhteydessä järjestetään myös suomenkielinen suurelle yleisölle suunnattu Studia Generalia -tilaisuus. Sen teemana on ”Fysiikan rooli terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä”, ja puhujia ovat urheilulääkäri Pippa Laukka sekä mäkihyppyvalmentaja Mika Kojonkoski.

Median edustajat ovat tervetulleita tapahtumaan. Luennoitsijoita on mahdollista haastatella, sovittehan ajankohdasta etukäteen professori Vesa-Pekka Lehdon kanssa.

Professori Vesa-Pekka Lehto, Itä-Suomen yliopisto,  p. 040 355 2470, vesa-pekka.lehto (a) uef.fi
Tutkimuspäällikkö Tero Karjalainen, Itä-Suomen yliopisto, p. 040 355 2121, tero.karjalainen (a) uef.fi

physicsdays2020 (a) uef.fi