Suomalaisen Tiedeakatemian kunniapalkinto historian professori Marjatta Hietalalle

Suomalainen Tiedeakatemian myönsi vuoden 2017 kunniapalkinnon kevätkokouksessaan professori Marjatta Hietalalle. Palkinto on Suomalaisen Tiedeakatemian arvostetuin tunnustus, joka vuosittain jaetaan ansioituneelle tieteentekijälle hänen elämäntyöstään. Suomalainen Tiedeakatemia on jakanut kunniapalkintoa vuodesta 1945.

Professori (emerita) Marjatta Hietala on maamme johtavia historioitsijoita. Pitkän uransa ajan hän on ollut poikkeuksellisen aktiivinen ja kansainvälinen tutkija. Professori Hietala on ollut tärkeä esikuva uusille tutkijasukupolville, erityisesti nuorille naistutkijoille.

Hietala työskenteli Joensuun yliopiston yleisen historian professorina vuosina 1994–1996, ja sitä ennen apulaisprofessorina Helsingin yliopistossa ja tutkijana Suomen Akatemiassa. Tampereen yliopiston professorina Hietala työskenteli vuosina 1996–2011, toimien välissä viisivuotiskauden akatemiaprofessorina.

Kansainvälisissä tehtävissään professori Hietala on vienyt maailmalle suomalaista historiantutkimusta. Hän on toiminut muun muassa historiantutkijoiden maailmanjärjestön ”International Committee of Historical Sciences” presidenttinä, ensimmäisenä ja tähän mennessä ainoana naisena. Hietala valittiin Suomalaisen Tiedeakatemian jäseneksi vuonna 1997.

Leila Sarajärvi, hallintopäällikkö, Suomalainen Tiedeakatemia, p. 050 4620890, leila.sarajarvi(at)acadsci.fi