Takaisin

Suolistobakteerit voivat suojata tyypin 2 diabetekselta

Juuri julkaistussa tutkimuksessa havaittiin seerumin korkean indolipropionihapon pitoisuuden suojaavan tyypin 2 diabetekseen sairastumiselta.  Indolipropionihappo on suolistobakteerien aineenvaihduntatuote, jonka tuotantoa vauhdittaa runsaskuituinen ruokavalio. Tutkijoiden mukaan tulos valaisee osaltaan suolistobakteerien toiminnan merkitystä  ruokavalion, aineenvaihdunnan ja terveyden rajapinnassa.

Tulokset julkaistiin Scientific Reports -lehdessä. Tutkimus toteutettiin Itä-Suomen yliopistossa LC-MS-metabolomiikkakeskuksessa. Yhteistyökumppaneina oli laaja joukko suomalaisia ja ruotsalaisia asiantuntijoita.

Tutkimuksessa verrattiin kahta ryhmää, jotka osallistuivat laajempaan Diabeteksen ehkäisytutkimukseen (DPS). Kaikilla oli tutkimuksen alkaessa liikapainoa ja heikentynyt glukoosinsieto. 15 vuoden seurannan aikana osa sairastui tyypin 2 diabetekseen, osa ei. Näiden ryhmien välisiä eroja selvitettiin kohdentamattomalla metabolomiikka-analyysillä. Sen avulla voidaan määrittää tutkittavien aineenvaihduntaprofiili eli lukuisien aineenvaihduntatuotteiden pitoisuus sen sijaan, että tarkasteltaisiin vain muutamaa ennalta määriteltyä merkkiainetta.

Suurimmat erot tyypin 2 diabetekseen sairastuneiden ja sairastumattomien aineenvaihduntaprofiileissa havaittiin indolipropionihapon ja tiettyjen rasva-aineenvaihdunnan tuotteiden pitoisuuksissa.

Seerumin korkea indolipropionihapon pitoisuus suojasi diabetekseen sairastumiselta. Indolipropionihappo on suolistobakteerien aineenvaihduntatuote. Runsas täysjyväviljan ja ravintokuidun käyttö kasvatti sen pitoisuutta. Indolipropionohapon suuremman määrän myötä haiman beetasolujen insuliinineritys näytti säilyvän parempana, mikä voi selittää sen suojaavaa vaikutusta.

Indolipropionihapon yhteyttä diabetesriskiin selvitettiin DPS-aineiston lisäksi kahdessa väestöpohjaisessa tutkimusaineistossa, suomalaisessa METSIM-aineistossa ja ruotsalaisessa VIP-aineistossa. Myös niissä se osoittautui diabetekselta suojaavaksi tekijäksi.

Tutkimuksessa tunnistettiin myös useita uusia rasva-aineenvaihdunnan tuotteita, joiden suuri pitoisuus oli yhteydessä parempaan insuliiniherkkyyteen ja pienempään diabetesriskiin. Näiden aineenvaihduntatuotteiden pitoisuus oli sitä suurempi, mitä vähemmän ruokavaliossa oli tyydyttynyttä rasvaa. Niiden, samoin kuin indolipropionihapon, suuri pitoisuus näytti suojaavan myös elimistön matala-asteiselta tulehdustilalta.

– Suolistobakteerien on muissakin tutkimuksissa havaittu vaikuttavan liikapainoisten sairastumisriskiin. Näiden tulosten valossa indolipropionihappo voi olla yksi tekijä, joka välittää ruokavalion ja suolistobakteerien suojaavaa vaikutusta, akatemiatutkija Kati Hanhineva toteaa.

Suolistobakteerien suora määritys on työlästä, joten suolistobakteerien tuottamien aineenvaihdunnan välituotteiden määritys voi olla käyttökelpoisempi menetelmä selvittää suoliston bakteerien merkitystä esimerkiksi diabeteksen synnyssä.

DPS oli ensimmäinen satunnaistettu kontrolloitu elämäntapainterventiotutkimus, jossa osoitettiin, että tyypin 2 diabetes on ehkäistävissä elämäntapamuutoksin henkilöillä, joilla on heikentynyt glukoosinsieto. Tärkeimmät elämäntapamuutokset olivat painonpudotus, liikunnan lisääminen ja ruokavalion muuttaminen enemmän suositusten mukaiseksi esimerkiksi täysjyväviljan, hedelmien ja kasvisten käytön suhteen.

Lisätietoja:

Akatemiatutkija Kati Hanhineva, +358 40 3552364, kati.hanhineva@uef.fi

Professori Matti Uusitupa (DPS-tutkimus), +358 40 0615661, matti.uusitupa@uef.fi

Tutkimusartikkeli:

Vanessa D de Mello, Jussi Paananen, Jaana Lindström, Maria A Lankinen, Lin Shi, Johanna Kuusisto, Jussi Pihlajamäki, Seppo Auriola, Marko Lehtonen, Olov Rolandsson, Ingvar A Bergdahl, Elise Nordin, Pirjo Ilanne-Parikka, Sirkka Keinänen-Kiukaanniemi, Rikard Landberg, Johan G Eriksson, Jaakko Tuomilehto, Kati Hanhineva, Matti Uusitupa. Indolepropionic acid and novel lipid metabolites are associated with a lower risk of type 2 diabetes in the Finnish Diabetes Prevention Study. Scientific Reports, published online 11 April 2017. http://www.nature.com/articles/srep46337 doi: 10.1038/srep46337