Statiinit suojaavat lihavuuteen liittyvän rasvamaksataudin etenemiseltä

Kolesterolia alentavien lääkkeiden statiinien käyttö suojaa ei-alkoholiperäisen rasvamaksataudin etenemiseltä, osoitti eurooppalainen monikeskustutkimus. Suomesta tutkimukseen osallistuivat Itä-Suomen yliopisto ja Kuopion yliopistollinen sairaala. Tulokset julkaistiin Journal of Hepatology -lehdessä.

Ei-alkoholiperäinen rasvamaksasairaus on maailman yleisin krooninen maksasairaus, jota sairastaa jopa 20-30 prosenttia aikuisväestöstä. Usein se liittyy lihavuuteen ja metaboliseen oireyhtymään. Osalla tauti etenee maksatulehdukseksi, joka voi johtaa maksakirroosiin. Se myös lisää sairastuvuutta sydän- ja verisuonitauteihin.

Vapaan kolesterolin kertyminen maksaan on liitetty taudin syntyyn. Kohonneen kolesterolin hoidossa käytetyt statiinit laskevat seerumin kolesterolitasoja, mutta joillakin ne saattavat nostaa maksa-arvoja, minkä takia niiden käyttöä on varottu lihavuuteen liittyvästä rasvamaksataudista kärsivillä. Statiinien käytön mahdollisia maksahyötyjä näillä potilailla on tutkittu vasta vähän.

Eurooppalaisessa monikeskustutkimuksessa selvitettiin statiinien käytön yhteyttä ei-alkoholiperäisen rasvamaksataudin vaikeusasteeseen. Lisäksi selvitettiin, miten tautiin liittyvät riskigeenit vaikuttivat statiinilääkityksen mahdollisiin hyötyihin.

Tutkimukseen osallistui 1201 potilasta, joilta otettiin maksanäyte ei-alkoholiperäisen rasvamaksasairauden toteamiseksi. 107 potilaalla oli statiinilääkitys, ja heillä todettiin vähemmän maksan rasvoittumista, tulehdusta ja fibrotisoitumista eli sidekudoksen kertymistä maksaan, kun verrattiin niihin, joilla ei ollut statiinia käytössä. Suojaava vaikutus riippui lääkeannoksesta.

Statiinin käyttö havaittiin suojaavaksi tekijäksi myös verrattaessa sataa statiinilla hoidettua potilasta sataan statiinia käyttämättömään rekrytoinnin, iän, painoindeksin, sukupuolen, metabolisen oireyhtymän tai tyypin 2 diabeteksen sekä PNPLA3 I148M- ja TM6SF2 E167K -riskigenotyyppien suhteen. Myös tässä vertailussa statiinin käyttö suojasi rasvan maksoittumiselta, maksatulehdukselta ja maksafibroosilta. PNPLA3 I148M -geenin riskivariantti tosin vähensi statiinihoidon hyötyjä.

Samankaltaisesta analyysistä saatiin yhteneväiset tulokset tutkimukseen osallistuneissa eri tutkimuskeskuksissa. Tulosten perusteella statiinin käyttö näyttää suojaavan ei-alkoholiperäisen rasvamaksataudin etenemiseltä, vaikka hyöty saattaa olla PNPLA3 I148M -riskigeenin kantajilla vähäisempi.  Tutkijoiden mukaan tulokset osoittavat, ettei statiinilääkitystä ole syytä välttää ei-alkoholiperäistä maksatautia sairastavilla, kun kolesterolitaso sitä vaatii.

Professori Jussi Pihlajamäki, p. 050 3440187, jussi.pihlajamaki (at) uef.fi
Kliininen opettaja Ville Männistö, p. 044 7175087, ville.mannisto (at) kuh.fi

Tutkimusartikkeli:
Dongiovanni P, Petta S, Mannisto V, Margherita Mancina R, Pipitone R, Karja V, Maggioni M, Kakela P, Wiklund O, Mozzi E, Grimaudo S, Kaminska D, Rametta R, Craxi A, Fargion S, Nobili V, Romeo S, Pihlajamaki J, Valenti L. Statin use and nonalcoholic steatohepatitis in at risk individuals. Journal of Hepatology 5/2015 May 13. pii: S0168-8278(15)00328-1. doi: 10.1016/j.jhep.2015.05.006. [Epub ahead of print]