Sirpa Saleniuksen teos kirjallisuuspalkintoehdokkaaksi Yhdysvalloissa

Englannin kielen ja kulttuurin yliopistonlehtori, dosentti Sirpa Saleniuksen kirjoittama kirja An Abolitionist Abroad: Sarah Parker Remond in Cosmopolitan Europe (University of Massachusetts Press, 2016) on nimetty Society for the Study of American Women Writers -kirjallisuuspalkintoehdokkaaksi. Kyseinen palkinto jaetaan joka kolmas vuosi teoksesta, joka arvioidaan huomattavaksi panokseksi amerikkalaisten naiskirjailijoiden tutkimuksessa.

Saleniuksen kirja keskittyy kuvaamaan afrikkalaisamerikkalaisen Sarah Parker Remondin (1826–94) elämää. Remond oli aktiivinen orjuuden vastustaja, joka luennoi aiheesta ensin ympäri Yhdysvaltoja ja sittemmin Euroopassa. Hän kiersi puhumassa Englannissa, Irlannissa ja Skotlannissa orjuutta ja mustien diskriminointia vastaan. Hän puhui myös naisten oikeuksien puolesta.

Euroopassa ollessaan Remond kouluttautui ensin sairaanhoitajaksi ja myöhemmin ilmeisesti jopa kirurgiksi. Saleniuksen mukaan Sarah Remond oli 1800-luvun tärkeä vaikuttaja, joka on vuosisatojen kuluessa unohdettu.

– Vaikuttavuudesta kertonee osaltaan se, että Barack Obaman kanssa työskennellyt henkilö kuuli kirjastani sen ilmestyttyä ja pyysi sitä yhteisen ystävämme kautta silloiselle presidentille omistuskirjoituksella.

Myöhemmin Salenius saikin henkilökohtaisen kiitoskirjeen kirjastaan Obamalta.

Kirja on herättänyt kiinnostusta afrikkalaisamerikkalaisuutta tutkivien keskuudessa erityisesti Yhdysvalloissa.

Lisätietoja kirjasta: http://www.umass.edu/umpress/title/abolitionist-abroad