SciFest-tiedefestivaali tapahtumapuutarha Botanialla 29.-31.8.2019

Perinteinen Joensuun Tiedeseura ry:n ja Itä-Suomen yliopiston organisoima SciFest-tiedetapahtuma uudistuu ja järjestetään nyt ensimmäistä kertaa monien mahdollisuuksien kasvitieteellisessä ympäristössä tapahtumapuutarha Botanialla (Heinäpurontie 70, 80110 Joensuu).

SciFest on avoinna torstaina 29.8. ja perjantaina 30.8. klo 9-16. Osa pajoista on paikalla Botanian puutarhalla myös lauantaina 31.8. klo 10-15. Tapahtuma kaikille avoin ja maksuton.

SciFestissa on tarjolla noin 30 tiede-, teknologia-, ympäristö- ja kulttuuripainotteista työpajaa. Näiden lisäksi tarjolla opastettuja kiertokävelyjä kasvihuoneissa ja puutarhassa. Lisätietoa ohjelmasta ja pajatarjonnasta löytyy SciFestin sivuilta https://www.scifest.fi

Media on tervetullut osallistumaan SciFest-tiedefestivaalin ohjelmaan koko tapahtuman ajan.

Nostoja ohjelmasta:

Torstai 29.8. klo 9-16

• Kollaasirunopaja – Tän planeetan puolesta
    • Kaisa Happosen ja Karri Miettisen eli räp-artisti Palefacen työpajassa tehdään kollaasirunoja, tutkitaan runon mahdollisuuksia oman mielipiteen ilmaisussa sekä testataan sanojen ja sanavalintojen voimaa. Pajassa leikataan ja tussataan runoja esiin muun muassa sanomalehdistä. Pajassa tuotetaan runomuotoisia puheenvuoroja ilmastonmuutosta vastaan ja planeettamme monimuotoisen luonnon puolesta.
  • Muita pajoja mm.
    • Botaniasta tehty VR-mallinnus ja siihen liittyvä työpaja nimellä Arvoituksellinen VR-Botania
    • Innovaatiotyöpaja – Keksintöjen ketju, toteuttajana Rovaniemeltä tuleva Tiedekeskus Pilke
    • Venäjän Petroskoin alueelta tulevat 8 eri nuorisojärjestön/koulun tuottamaa työpajaa
    • Liperin kunnan varhaiskasvatuksen toteuttama Teknokeke työpaja, missä tutustutaan aineen kiertoon ekologisesta näkövinkkelistä.

• Työpajojen lisäksi tarjolla Botanian opastettuja kierroksia.
    • Kesytetyt kasvit
    • Aistit avoimiksi
    • Botanian sankarit

• Paneelikeskustelu klo 13
    • SciFest-lavalla keskustellaan lasten ja nuorten vaikutusmahdollisuuksista painettua sanaa hyväksikäyttäen. Teemana on ”Muuttuva ilmasto ja kirjallisuus nuorten vaikuttamisen keinona”. Ilmastonmuutos aiheuttaa huolta lapsissa ja nuorissa, ja he ovat valmiita muutokseen. Heillä on myös oikeus tuoda huolensa julki ja haastaa aikuiset toimimaan kestävämmän tulevaisuuden puolesta. Paneelikeskustelussa käsiteltävät kysymykset nousevat suoraan lapsilta ja nuorilta. Panelisteina kirjailija, käsikirjoittaja Kaisa Happonen, räppäri, kirjailija freelance toimittaja-kääntäjä, radio Dj Karri Miettinen (Paleface), tietokirjailija, ekoteologi Pauliina Kainulainen, sekä Pielisjoen koulun maantieteen ja biologian lehtori, aktiivinen kestävän kehityksen edistäjä ja pitkäaikainen Joensuun Tiedeseuran strategiaryhmän jäsen Antti Kasurinen. Keskustelun moderoi tutkija, yliopisto-opettaja, kestävän kehityksen ENO-verkkokoulun opettaja, järjestöaktiivi Ville Tahvanainen.

Perjantai 30.8. klo 9-16

• Klo 14 tiedotustilaisuus uudesta Suomen Tiedekeskusten verkostosta (erillinen tiedote). Tiedotustilaisuus järjestetään SciFest-lavalla. Paikalla lukuisia suomalaisten tiedekeskusten ja museoiden johtajia.
  • klo 14.15 Paneelikeskustelu
    Lavalle nousee Suomen tiedekeskusten, -museoiden ja -tapahtumien johtavia toimijoita ja kehittäjiä yhdessä opetus- ja kulttuuriministeriön edustujan kanssa keskustelemaan tiedekasvatuksen nykytilasta, merkityksestä ja tulevaisuudesta otsikolla "Tiede kuuluu kaikille, onko sen kuuluminen kaikille jopa modernin demokratian peruskivi?”. Keskustelemassa toimitusjohtaja Tapio Koivu, Heureka; museonjohtaja Marjo Mikkola, Tekniikan museo; koordinaattori Pasi Nurmi, Tiedekeskus Tuorla, johtaja Heikki Hepoaho, Tiedekeskus Pilke ja opetusneuvos Paavo-Petri Ahonen, opetus- ja kulttuuriministeriö.  Moderaattoreina opetustoimen ylitarkastaja Kari Lehtola ja Itä-Suomen yliopiston harjoittelukoulun johtava rehtori (emeritus), KT Heikki Happonen.

Lauantai 31.8. klo 10-15

• Lauantain erikoisuutena Pilke tiedepäiväkoti Loisteen tarjoama työpaja Tiederetki avaruuteen!
    • Pajassa pääsee osallistumaan muun muassa kuuraketin rakentamiseen ja laukaisemiseen. Lisäksi pääsee ihmettelemään avaruuteen liittyviä ilmiöitä ja tekemällä ja kokeilemalla itse. Sopii kaikenikäisille.
    • Muita SciFest pajoja paikalla 15 kpl https://www.scifest.fi/pajalista.php

Lisätietoa: