Saimaannorppa ja ihminen -teos ehdolla Kanava-tietokirjapalkinnon saajaksi

Minttu Jaakkolan, Timo Vuorisalon ja Lasse Peltosen kirja Saimaannorppa ja ihminen. Sosiaalisesti kestävän luonnonsuojelun haaste on yksi Kanava-tietokirjapalkinnon viidestä finalistista. Teoksen kirjoittajista Lasse Peltonen työskentelee ympäristökonfliktien hallinnan professorina Itä-Suomen yliopistossa. Minttu Jaakkola on ratkaisukeskeistä ympäristötutkimusta rahoittavan Maj ja Tor Nesslingin Säätiön tutkimusjohtaja ja Timo Vuorisalo biologi ja Turun yliopiston ympäristötieteen lehtori.

Aikakauslehti Kanavan ja Otavan Kirjasäätiön jakama 10 000 euron suuruinen Kanava-tietokirjatunnustuspalkinto myönnetään vuoden parhaalle yhteiskunnan, politiikan, historian, kulttuurin tai talouden alan suomalaiselle tietokirjalle. Ehdokaskirjat valittiin kaikkiaan 21 kustantajan lähettämien 163 teoksen joukosta. Kanavan vastaava tuottaja Tuomo Lappalainen valitsee ehdokaskirjoista palkinnonsaajan keskiviikkona 31. lokakuuta.

Saimaannorppa ja ihminen on ajankohtainen konkreettinen ja monitieteinen puheenvuoro kestävään kehitykseen sekä ihmisen ja luonnon väliseen suhteeseen yhden eläinlajin suojelun kautta. Teos perustuu kirjoittajien omaan tutkimustyöhön, mutta pyrkii myös esittelemään monipuolisesti erilaisia norppakeskustelussa esitettyjä näkökulmia ja mielipiteitä. Kirja nostaa esiin tärkeitä kysymyksiä luonnonsuojelun linkittymisestä ihmisten elinkeinoihin ja ajanviettotapoihin, omistusoikeuteen ja valtakunnan- ja paikallispolitiikkaan. Samalla se avaa keskustelua siitä, miten kiistelystä päästään eri tahojen onnistuneeseen yhteistyöhön. Teoksen on kustantanut Into.

Palkintoraati halusi tänä vuonna nostaa erityisesti esiin kirjoja, joissa tekijöiden oma ääni erottuu selvästi. Ehdokkaat ovat teoksia, jotka kertovat yhteiskunnan nykyisestä tilasta joko ajankohtaisten esimerkkien tai historian kautta. Valinnoissa painotettiin myös aiheiden ja toteutusten monipuolisuutta sekä tekijöiden kykyä hahmottaa suurempia kokonaisuuksia.

Otavan Kirjasäätiön tiedote

Lisätietoja: Professori Lasse Peltonen, puh. 050 466 7204, lasse.peltonen(at)uef.fi