Takaisin

Riittävä proteiinin saanti on yhteydessä pienempään haurastumisen riskiin

Vanhuuteen liittyvän haurastumisen ja sen esiasteen riski on pienempi naisilla, jotka saavat ruokavaliostaan riittävästi proteiinia, osoittaa tuore tutkimus. Riittäväksi saanniksi määriteltiin pohjoismaisten ravitsemussuositusten mukaisesti vähintään 1,1 g proteiinia painokiloa kohden päivässä.

Itä-Suomen yliopiston ja Kuopion yliopistollisen sairaalan OSTPRE-FPS-tutkimuksesta saadut tulokset julkaistiin European Journal of Nutrition -lehdessä.

Vanhuuden haurastumiseen ja raihnaisuuteen liittyy suurentunut riski liikuntakyvyn rajoittumiseen, kaatumisiin, murtumiin, sairastavuuteen ja kuolleisuuteen. Haurastumisen taustalla voi olla virheravitsemus, joka tarkoittaa epätasapainoista ravintoaineiden saantia.

Ikääntyneiden ravitsemuksessa keskeisenä pidetään proteiinin saantia, joka vaikuttaa lihaskuntoon. Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa yli 65-vuotiaille suositellaan proteiinia 1,2–1,4 g painokiloa kohti päivässä. Pohjoismaisissa suosituksissa määrä on 1,1–1,3 g painokiloa kohti. Tämä proteiinimäärä ylläpitää fyysistä toimintakykyä ikääntyneillä. Sen yhteyttä haurastumiseen ei kuitenkaan ole ennen tutkittu.

Nyt julkaistun tutkimuksen tavoitteena oli arvioida proteiinin saannin yhteyttä haurastumiseen ikääntyneillä naisilla. Tutkimukseen osallistui 440 naista kuopiolaisesta OSTPRE-FPS-tutkimuksesta. Osallistujien ikä oli 65–72 vuotta. Ruokavaliota ja ravintoaineiden saantia selvitettiin aluksi kolmen päivän ruokapäiväkirjanpidon avulla. Haurastumista mitattiin kolme vuotta myöhemmin.  

Haurastumisen osa-alueita ovat heikko käden puristusvoima, hidas kävelyvauhti, vähäinen fyysinen aktiivisuus, väsymys, jota mitattiin tyytymättömyydellä elämään, ja yli viiden prosentin painon alenema. Naiset, joilla oli vähintään kolme näistä piirteistä, luokiteltiin haurastuneiksi, ja yksi tai kaksi piirrettä katsottiin haurastumisen esiasteeksi.

Tulosten mukaan naisilla, joilla proteiinin saanti oli suositusten mukainen eli vähintään 1,1 g painokiloa kohti, oli pienempi haurastumisen ja sen esiasteen vaara. Lisäksi suurempi eläinperäisen proteiinin saanti oli yhteydessä pienempään haurastumisen vaaraan.

– Riittävä proteiinin saanti on tärkeä osa ikääntyneiden terveellistä ravitsemusta. Se auttaa lihaskunnon ylläpitämisessä ja voi näiden tulosten mukaan myös estää haurastumista, yliopistonlehtori Arja Erkkilä toteaa.

Suositeltava 1,1 g proteiinia painokiloa kohti tarkoittaa 70 kg:n painoiselle henkilölle vähintään 80 g proteiinia päivässä. Annoksessa broilerin rintafilettä on noin 25 g, yhdessä kananmunassa 7 g ja kahdessa viipaleessa täysjyväleipää 6 g proteiinia.

Lisätietoja:

Arja Erkkilä, yliopistonlehtori, Itä-Suomen yliopisto, kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, p. 040 3552918, arja.erkkila (a) uef.fi

Tutkimusartikkeli:

Masoud Isanejad, Joonas Sirola, Toni Rikkonen, Jaakko Mursu, Heikki Kröger, Sarang Latif Qazi, Marjo Tuppurainen, Arja T. Erkkilä. Higher protein intake is associated with a lower likelihood of frailty among older women, Kuopio OSTPRE-Fracture Prevention Study. European Journal of Nutrition, May 2019. DOI: 10.1007/s00394-019-01978-7