Takaisin

Rantsun seiskat goes Utra – näyttely Carelicumin aulassa Joensuussa

Rantakylän normaalikoulun ja Pohjois-Karjalan museon InterActive History -hankkeen yhteistyöprojektissa eläydyttiin Utran historiaan.

Rantakylän normaalikoulun seitsemäsluokkalaiset tutustuivat Utran entisajan ihmisten elämään loppusyksystä 2019. Opintojakso toteutettiin yhteistyössä Pohjois-Karjalan museon InterActive History -hankkeen kanssa.

Viiden viikon opintojakson aikana oppilaat opiskelivat sekä suomen kielen että historian sisältöjä. Yli 40 seitsemäsluokkalaista pääsi tutustumaan museon kokoelmien alkuperäisiin valokuva- ja tekstimateriaaleihin. Opintojaksoon sisältyi oppilasvierailu Utran puukoululle, jossa muun muassa pidettiin entisajan oppitunti. Opintojakson aikana yhdistyivät vanhat materiaalit ja uudet digitaaliset oppimisympäristöt.

Opintojakson antia on mahdollista nähdä Pohjois-Karjalan museo Hilmassa Carelicumin aulagalleriassa RANTSUN SEISKAT GOES UTRA -näyttelyssä 31.1.–8.3.2020. Näyttelyssä on esillä oppilaiden tuottamia töitä, joissa on eläydytty Utran värikkääseen sadan vuoden takaiseen teollisuusyhdyskuntaan ja sen ihmiskohtaloihin. Oppilaiden luomat hahmot ovat kuvitteellisia, mutta niillä on esikuvansa oikeassa historiassa. Nähtävillä on kymmeniä hahmoja ja elämäntarinoita. Lisäväriä näyttelyyn tuovat QR-koodien takana olevat oppilaiden tekemät videot.

– Tällainen yhteistyö koulun ja museon välillä on hedelmällistä ja mahdollistaa oppilaille monipuolisen lähestymistavan lähialueen historiaan, kertovat opintojakson suunnittelusta ja toteuttamisesta vastanneet Rantakylän normaalikoulun opettajat Anniina Kariniemi ja Janne Heiskanen sekä Pohjois-Karjalan museon intendentti Iiris Heino ja projektikoordinaattori Reetta-Mari Kellokoski.

RANTSUN SEISKAT GOES UTRA – Rantakylän normaalikoulun seitsemäsluokkalaisten näkökulmia entisajan Utraan
Näyttely Carelicumin aulagalleriassa 31.1.–8.3.2020
Vapaa pääsy.

Lisätietoja:
Projektikoordinaattori Reetta-Mari Kellokoski
InterActive History –projekti, Pohjois-Karjalan museo
Puh. 050 472 7914
reetta-mari.kellokoski(at)joensuu.fi

Lehtori Anniina Kariniemi, anniina.kariniemi(at)uef.fi


www.pohjoiskarjalanmuseo.fi