Raikas ja nykyaikainen yliopiston kirjasto

Joensuun kampuksen kirjaston tilat ovat kokeneet kesän aikana muodonmuutoksen. Sisustussuunnittelijan käden jälki näkyy uudistuneissa tiloissa Karjalan värejä toistavissa ergonomisissa kalusteissa sekä äänivyöhykkeiden mukaan jaetuissa tiloissa.

– Kun tilojen suunnittelu vuosi sitten alkoi, nousi sieltä kirkkaasti esiin toive sellaisista tiloista, jotka olisi jaoteltu äänenkäytön mukaan ja joihin pääsisi esteettömästi mihin kellonaikaan tahansa, tiivistää palvelupäällikkö Riitta Porkka uudistusten taustoja.

Tilat on uudistettu pitkälti saadun asiakaspalautteen mukaan yhdessä yliopiston henkilökunnan kanssa. Oman panoksensa tiloihin ovat luonnollisesti tuoneet toimitilapalvelut, tietotekniikkapalvelut sekä opintopalvelut.

Opintopalveluiden palveluista kirjaston tiloissa on opiskelijan tukipalveluiden palvelutiski, joka toimii tiiviissä yhteistyössä tietotekniikkapalveluiden tarjoaman IT-desk-palvelun kanssa. Palvelupisteiden tavoitteena on, että opiskelijoille tarjotaan saumattomat ja korkealuokkaiset sekä opiskelijalähtöiset palvelut erityisesti tieto- ja viestintätekniikan käytössä opiskelussa.

– Varmistimme osaltamme, että tiloissa on riittävästi tietokoneita opiskelijoiden opiskelukäyttöön sekä muita resursseja opiskelijoiden hyödynnettäviksi. Toisesta kerroksesta löytyy esimerkiksi opintojen joustavuutta edistävä sähköisen tentin tila, kertoo opetus-ja oppimispalveluiden päällikkö Tuula Heide-Savolainen.

Opettajien opetusta tukevien palveluiden Oppitupa on vielä vuoden vaihteeseen saakka kirjaston tiloissa. Ensi vuoden alusta se siirtyy Aurora-rakennukseen muiden opintopalvelujen toimintojen yhteyteen.

– Halusimme ehdottomasti säilyttää IT-desk-palvelupisteemme kirjastolla. Siitä opiskelijoiden on helppo ja nopea hakea tukea tietoteknisiin ongelmiin ja selvittää ne kasvokkain. Kun muualla maailmassa siirrytään puhelinpalveluihin, me haluamme pitää kiinni tästä lähipalvelusta, summaa IT-päällikkö Juhamatti Tillonen tietotekniikkapalveluista.

Langaton verkko on toimii nyt paremmin joka kerroksessa eikä katvealueita pitäisi enää olla. Sekin helpottaa osaltaan asiakkaiden tietotekniikkaan liittyvää palvelua kirjaston tiloissa.

Uusien tilojen avajaiset kiinnostivat opiskelijoita ja henkilökuntaa.

Kirjasto on aina auki

Täysin uusi aluevaltaus otetaan kirjastossa haltuun, kun lokakuun alussa siirrytään opiskelijoiden ja henkilökunnan osalta rajattomaan aukioloaikaan.

– Aukioloaikojen laajentamista on toivottu meiltä jo vuosia. Nyt lokakuun alussa 24/7-aukiolo on vihdoin mahdollista, kun saimme tänne sellaisen sisäänkäynnin, jonne voi rauhassa tulla kulkuluvan kanssa mihin vuorokaudenaikaan tahansa, esittelee tietoasiantuntija Harri Kalinen.

Kaikki kirjaston tilat eivät ole jatkuvasti auki, vaan ylemmät kerrokset ja pääsy Carelian aulaan suljetaan iltaisin. Silti käytössä on yli tuhat neliötä tilaa öisinkin.

– Kyllähän se hieman jännittää, miten kaikki lähtee toimimaan. Kyselyjä asiasta on tullut kuitenkin jo niin paljon, että aktiivista tilojen jatkuva käyttö tulee varmaankin olemaan, miettii Porkka.

Valitse tilat äänenkäytön mukaan

Joensuun kampuskirjasto jakautuu nyt kolmeen äänivyöhykkeeseen. Ensimmäisen kerroksen perältä löytyy täysin hiljainen lukusali, jonne on lisätty akustiikkalevyjä niin, että tiloissa saa todellakin työskennellä rauhassa.

– Toinen vyöhyke on hiljainen tila, jossa on paljon koneita omaa työskentelyä varten, mutta juttelu ei ole kielletty. Tilan toiseen reunaan onkin koottu sohvaryhmiä ryhmätyöskentelyä varten, kertoo Kalinen.

Kirjaston aula taas on tarkoitettu tilaksi, josta eri palvelupisteet löytyvät. Aulasta löytyy myös pöytäryhmiä, joissa voi työskennellä ryhmässä tai odotella tenttiin pääsyä.

– Sisustussuunnittelija otti hienosti huomioon asiakkaiden toiveet siitä, että luonnonvaloa hyödynnettäisiin enemmän. Meillä on suuret ikkunat kampusalueelle päin, ja nyt niitä on hyödynnetty niin, nojatuolit on suunnattu ikkunoihin päin. Valo todella pääsee nyt oikeuksiinsa, Porkka iloitsee.

Yliopiston kuoro JOY esiintyi avajaisissa.

Pienet mutta tärkeät parannukset

Myös pieniä mutta tärkeitä yksityiskohtia löytyy pitkin matkaa. Jokaisessa pöydässä on erilliset pistokepaikat, ja koneet on nyt numeroitu. Näin tuen antaminen nopeutuu, jos koneen kanssa tulee ongelmia.

– Hienoa on, että koneita ei voi enää varata itselleen moneksi tunniksi silloin kun itse tekee jotain muuta. Siitä meille tuli paljon valituksia. Nyt näytönsäästäjä menee tietyn ajan jälkeen päälle, ja siinä sanotaan, että kone on nyt vapaa, kertoo atk-suunnittelija Kaisa Soininen.

Myös ergonomia ja esteettömyys on otettu huomioon paremmin. Esimerkiksi säädettävien pöytien lukumäärä on lisääntynyt.

– Meille tuli myös ryhmätyöskentelytilaan ergonomisempia säkkituoleja, joissa on mukavampi työskennellä – tai ihan vain levätä, esittelee Kalinen.

Seuraavaksi uudistus tavoittanee Kuopion kampuksen kirjaston tilat. Käyttökokemukset kun siirtyvät nyt helposti kampukselta toiselle. Johtava kiinteistöpäällikkö Tarja Harjula kehuu uusia tiloja ja sen mahdollisuuksia.

– Tilojen tavoitteena oli tukea kalustukseltaan ja varustukseltaan erilaista oppimista, ja siinä ollaan toivon mukaan onnistuttu. Joensuun kampuksen kokemusten pohjalta kehitystyötä jatketaan ja laajennetaan mahdollisuuksien mukaan myös Kuopion kampukselle.

Teksti Nina Venhe
Kuvat Varpu Heiskanen