Takaisin

Raaka-aineista lääkevalmisteiksi

Mitä yhteistä on maidolla, puulla ja maissilla? Aivan oikein, farmasia! Maidossa on laktoosia, puussa selluloosaa ja maississa tärkkelystä – kaikki nämä ovat tärkeitä raaka-aineita lääkevalmisteiden valmistuksessa. Sen tietävät kaikki farmasistit, mutta onko yhteys yhtä selkeä alaan perehtymättömälle? Ei riitä että on tutkittua tietoa, siitä on osattava myös kertoa ymmärrettävästi!

Itä-Suomen yliopiston farmasian laitoksen tohtoriopiskelijat osallistuivat elo-syyskuun vaihteessa Limerickin yliopiston järjestämään kesäkouluun, jossa opeteltiin kertomaan tieteestä yleisemmällä tasolla. Ohjelmassa oli niin käytännön demonstraatioita kuin kirjallisia tehtäviäkin sekä esiintymistaitojen harjoittelua. Tavoitteena oli oppia keinoja, joiden avulla saadaan herätettyä kaikenikäisten ihmisten kiinnostus tiedettä kohtaan.

Team Smart Decision, UEF // Pharmacy: vasemmalta Jonna Tyni, Rami Ojarinta, Jarkko Ketolainen, Marko Lamminsalo, Ale Närvänen ja Anssi-Pekka Karttunen.

– Ongelmana on tieteen haastava kieli. Lisäksi esiintymistyyliin pitää kiinnittää huomiota. Mutta vaikka kieli olisikin vaikeaa, tutkijan innostus tarttuu. Ihmisiä kiinnostaa toiset ihmiset, farmasian laitoksen johtaja professori Jarkko Ketolainen kiteyttää viikon antia.

– Tämä on erinomainen kurssi tohtoriopiskelijoille. On erittäin tärkeää, että tulevat tutkijat hallitsevat tieteen yleistajuistamisen keinot. Nämä keinot ovat kuitenkin tärkeitä kaikille tutkijoille. Tieteestä ja omasta tutkimuksesta kertominen kuuluu kaikille tieteen alalla työskenteleville eikä vain tohtoriopiskelijoille.

Projekti on osa Euroopan Unionin rahoittamaa RAw Communication and Engagement (RACE) -hanketta, jonka tavoitteena on lisätä raaka-aineisiin liittyvää tietoisuutta ja ymmärrystä sekä tuoda esille työmahdollisuuksia raaka-aineiden parissa. Projektin koordinaattorina toimii Limerickin yliopisto Irlannista ja siinä on mukana Itä-Suomen yliopiston lisäksi Uppsalan yliopisto Ruotsista ja Madridin tekninen yliopisto Espanjasta sekä Boliden ja Aughnish Alumina -yritykset.

Teksti: Marko Lamminsalo

Lisätietoja:

Ossi Korhonen, apulaisprofessori, Itä-Suomen yliopisto, farmasian laitos, Kuopio, p. 040 355 2458, Ossi.Korhonen(at)uef.fi

Jarkko Ketolainen, professori, Itä-Suomen yliopisto, farmasian laitos, Kuopio, p. 040 355 2486, Jarkko.Ketolainen(at)uef.fi