Takaisin

Punainen lanka -yhteisötaideteos kutsuu suomalaiset kuvaamaan sisällissodan 100-vuotismuistovuotena

Kuva- ja yhteisötaiteilija, TM Ulla Remeksen ideoima Punainen lanka -teos (The Red Thread) pyrkii olemaan dialoginen avaus parempaa huomista kohti. Teos toteutetaan yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston sosiaalipedagogiikan pääaineen kanssa. Remes käyttää yhteisötaiteessaan sosiaalipedagogista työotetta ja jatko-opinnoissaan hän tutkii taiteen soveltavan käytön mahdollisuuksia vuorovaikutuksessa.

– Ellei kansa löydä yhteistä tahtotilaa paremmasta huomisesta, yhteisön punainen lanka voi kadota. Jos yksilön tai yhteisön elämästä katoaa punainen lanka, mielekkyys ja merkityksellisyys kuihtuvat. Jotta niin ei kävisi, voimme jokainen kiinnittää huomiomme niihin asioihin, tilanteisiin, ihmisiin, ilmiöihin, olosuhteisiin ja arvoihin, jotka tekevät elämästä mielekkään, luovat siihen merkityksiä ja antavat ja ylläpitävät toivoa. Erityisen tärkeää tämä on aikana, jolloin vastakkainasettelut kärjistyvät, vuoropuhelu on vaikeaa ja sitoutuminen yhdessä paremman huomisen rakentamiseen on heikentynyt, Remes taustoittaa.

Etsitään yhdessä elämään punaista lankaa!

Punainen lanka -yhteisötaideteokseen voi osallistua lähettämällä Instagramiin kuvan asiasta tai paikasta, tilanteesta tai tekemisestä, ihmisestä tai tunteesta, mistä vain, joka auttaa kuvan lähettäjää tai jotakuta hänen tuntemaansa löytämään elämäänsä mielekkyyttä ja merkityksellisyyttä. Kuvissa käytetään hästägejä #punainenlankalöytyy tai #findtheredthread. Samalla voi kurkistaa myös toisten oivalluksia hyvästä arjesta, mielekkäästä elämästä. Osallistua voi yksin tai porukalla 30.9.2018 saakka, eikä kuvien määrää ole rajoitettu. Kuviin voi halutessaan lisätä punaisen langan pätkän. Jos kuvataan ihmisiä, tarvitaan kuvan julkaisemiseen kuvattavien lupa. Kuvan mukaan on hyvä kirjoittaa lyhyt perustelu, miksi juuri se aihe on merkityksellinen. Kuvia voidaan mahdollisesti myöhemmin käyttää tutkimuksessa tai näyttelyssä.

Miksi Punainen lanka teemaksi sisällissodan muistovuoden yhteisölliselle sosiaalisen median taideteokselle?

– Punainen lanka on loistava kielikuva tähän kohtaan: punainen on veren väri, punaiset olivat sodan toinen osapuoli, lanka taas edustaa jatkuvuutta. Toisaalta lanka voi olla myös sytytyslanka: jännitteet purkautuvat rajusti, ellei sovintoa aktiivisesti etsitä ja vuorovaikutusta edistetä. Yleisempänä kielikuvana punainen lanka on merkityksellisyyden ja jatkuvuuden, olennaisen oivaltamisen ja siihen sitoutumisen kuva, Remes sanoo.

Punainen lanka -teoskokonaisuuteen kuuluu yhteisöllisen somen lisäksi myös toinen osuus. Ulla Remes kuljettaa punaista villalankaa merkaten sillä paikkoja, joissa on erilaisia kulttuurisia kohtaamispintoja. Remeksen live art -teoksen suomalaisen puhtaan luonnon osuus on jo dokumentoitu, teos täydentyy vuoden aikana muun muassa Jordaniassa ja Unkarissa toteutettavilla yhteiskunnallisesti kantaa ottavilla osuuksilla. Kuluvan vuoden aikana Remes työskentelee myös Ateenassa, jossa on hänen seuraava yksityisnäyttelynsä.

Nyt kuvaamaan häshtägeillä #punainenlankalöytyy tai #findtheredthread. Muiden oivalluksia voi katsoa osoitteista:

https://www.instagram.com/explore/tags/punainenlankalöytyy

tai

https://www.instagram.com/explore/tags/findtheredthread

Lisätiedot: Ulla Remes, puh. 050 91 777 52, ulla.remes(at)gmail.com (Huom. Jordaniassa ma 5.3.-12.3.)